Piristyvästä Euroopasta vauhtia Suomen viennille

Maailmantalouden suhdanneodotukset ovat vahvistuneet kevään aikana, osoittaa 120 maassa tehty Ifo World Economic Survey -suhdannekysely. Euroalueen Ifo-indikaattori ponnahti ylimmälle tasolle sitten finanssikriisin 2008. Suomen näkymät ovat parantuneet huomattavasti.

“Päävientimarkkinoiden piristyminen Euroopassa näkyy jo nyt Suomen vientitilastoissa. Talousnäkymät ovat varovaisemmat USA:ssa, Kiinassa ja Japanissa, mikä voi ennakoida maailmantalouden voimakkaimman kasvun hiipumista”, toteaa Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n Suomen maajohtaja Timo Vuori.

Ifon selvityksen mukaan Ranskan, Italian ja Kreikan talousnäkymät ovat yhä heikot, mikä on uhka euroalueelle. Sen sijaan Irlannissa talouskasvun uskotaan nousevan 4,1 prosenttiin. Saksa, Hollanti, Itävalta ja Belgia ovat Suomen ohella muita Euroopan vahvoja talouskasvajia. Myös Britannian taloustilanne on hyvä Brexit-peloista huolimatta.

“Brasilian, Intian ja Venäjän talouksien tilanne nähdään tyydyttävänä. Ifo-kysely osoittaa, että maailman johtavat taloudet käyvät eri tahtiin. Pitkästä aikaa vetovastuu on siirtynyt Eurooppaan”, toteaa Vuori.

Inflaatio aisoissa – populismi pelottaa
Inflaation arvioidaan Ifon selvityksessä olevan maailmanlaajuisesti 3 prosentin tasolla ja euroalueella nousevan lievästi 1,6 prosenttiin. Valuutoista dollaria nähdään yliarvostettuna. Siitä huolimatta dollarin uskotaan lievästi vahvistuvan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Sekä pitkien että lyhyiden korkojen odotetaan nousevan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

“Ifon selvityksen mukaan populismin nähdään jo vaikuttavan useissa maissa lähinnä kauppa- ja talouspolitiikkaan. Talousasiantuntijat toivovat nyt, että kasvava populismi ei katkaisisi maailmantalouden myönteistä virettä”, Vuori sanoo.

Ifo-instituutin World Economic Survey julkaistaan maailmanlaajuisesti 11.5.2017 osoitteessa: www.ifo.de ”World Economic Survey”. Suomessa kysely julkaistaan yhteistyössä Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n kanssa. Kyselyyn vastasi 1118 talousasiantuntijaa 120 maasta huhtikuussa 2017.