Ulkomaankaupan asiakirjat

ASIAKIRJAT ULKOMAANKAUPPAAN

Europan yhteisön yleinen alkuperätodistus ja ATA carnet -tulliasiakirja
Kauppakamarit myöntävät ulkomaankaupan asiakirjoja, kuten Euroopan yhteisön yleisiä alkuperätodistuksia ja ATA carnet-tulliasiakirjoja. Alkuperätodistus haetaan www.e-Vientiasiakirjat.fi  -palvelun kautta tai täyttämällä Keskuskauppakamarin sivulla oleva hakemus ja ottamalla yhteyttä omaan kauppakamariin.
http://kauppakamari.fi/kansainvaliset asiat/asiakirjat/ulkomaankaupan-asiakirjat-2/alkuperatodistus/

ATA carnet-tulliasiakirja haetaan www.atacarnet.fi -sivuston kautta.

Asiakirjojen vahvistaminen
Useimmiten ulkomaiset tahot voivat pyytää yritystä vahvistamaan tietyn asiakirjan kauppakamarissa. Yleensä pyyntö liittyy ulkomaankaupan rutiineihin. Yleisimpiä kauppakamarissa vahvistettavia ulkomaankaupan asiakirjoja ovat kauppalaskut, pakkausluettelot, hinnastot ja erilaiset todistukset.

Vahvistaessaan asiakirjan kauppakamari vakuuttaa, että asiakirjasta ilmenevät seikat ovat todenmukaisia. Asiakirjoissa esiintyvistä tiedoista on kauppakamarin harkinnan mukaan esitettävä sellaiset selvitykset, että kauppakamari voi vakuuttua tietojen oikeellisuudesta.

Usein asiakirjoja joudutaan toimittamaan ulkomaille ”virallisesti oikeaksi todistettuna”. Yksityisen asiakirjan kohdalla allekirjoituksen todistaa Suomessa oikeaksi julkinen notaari maistraatissa.