Venäjä WTO-jäseneksi ensi vuonna

Kansainvälisen kauppakamarin [ICC] maajohtajan Timo Vuoren mukaan Venäjän WTO-saaga näyttää väistämättä toteutuvan 18 vuoden korpivaelluksen jälkeen. WTO:n ministerikokous siunaa asian joulukuussa 2011 Genevessä. Tämän jälkeen Venäjän pitää vielä itse saattaa sopimus kansallisesti voimaan. Käytännössä Venäjän WTO-jäsenyys alkaa ensi kesän jälkeen vastavalitun presidentti Putinin aikakaudella. Sampanjat voi siis jo siirtää jäähtymään WTO-jäsenyyden kunniaksi.

WTO-jäsenyys lisää luottamusta Venäjän talouden modernisaatioon. Sisäisesti se pakottaa Venäjän hallinnon muutoksiin, ulkoisesti se vahvistaa ulkomaisten investoijien asemaa Venäjällä. Yhdessä yössä muutokset eivät näy, mutta pitkällä aikavälillä kylläkin. Merkittävät tullialennukset koskevat useiden rakennus-, lääke-, elintarvikkeiden ja puutavaran kauppaa. Erityisen alikehittynyt on Venäjän liiketoimintapalvelusektori, josta suomalaisyritysten osaamiselle löytyisi markkinoita.