ICC:n Martin Granholm: Suomalaiset, verkostoitukaa yli toimialarajojen

Suomalaiset eivät ole kiinnittäneet tarpeeksi huomiota eri liiketoimintasektorien välisiin verkostoihin. Globalisaation myötä ne on otettava entistä vakavammin, arvioi ICC:n eli Kansainvälisen kauppakamarin hallituksen jäsen Martin Granholm uusimmassa Kauppapolitiikka-lehdessä. 

Martin Granholm on tehnyt yli 40-vuotisen uran metsäteollisuudessa ja istuu nyt ainoana pohjoismaalaisena ICC:n hallituksessa. Hän haluaa kiinnittää huomiota yleisosaamiseen, kun tähän saakka suomalaiset ovat menestyneet erikoistumisen ja asiantuntijuuden avulla. Tarvitaan laajaa yleistietoa ja oikeanlaisia asiantuntijuusalojen yhdistelmiä. Nämä molemmat ovat tärkeitä teitä verkostoitumiseen, joka saattaa suomalaisille olla keskimääräistä hankalampaa.

Toinen Granholmin peräänkuuluttama asia on kyky kaupallistaa perustavanlaatuisia asioita: ”En halua herätä siihen aamuun, kun amerikkalaiset ovat kaupallistaneet sen, minkä me osaamme paremmin.” Suomessa on hyviä, innovatiivisia projekteja, mutta muualla maailmassa asioita kaupallistetaan aiemmin. Metsäteollisuuden asiantuntemuksensa perusteella Granholm uskoo, että Suomella on etumatka resurssien hyödyntämisen tehokkuudessa. Tässä on edellytykset innovaatioiden kaupallistamiselle ja investointimahdollisuuksille nyt, kun maailma on tosiaan herännyt luonnonvarojen ylikäytön ongelmiin.