Oulun kauppakamarin Esa Pellikainen järjestää yrityksille lisää osaajia

Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtaja Esa Pellikainen haluaa saattaa nuoret ja yrityselämän yhteen. Edistämällä koulujen ja liike-elämän yhteistyötä voi luoda vaikka uuden tarpeellisen koulutusalan.

Esa Pellikainen

Mitä teet työksesi? Olen Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtaja. Työnkuvaani kuuluvat ennen kaikkea vaikuttaminen, organisaatiomme kehittäminen ja viestintä. Viestintää ovat niin mediasuhteet kuin tiedottaminen jäsenille ja sidosryhmille.

Vaikuttamista ohjaa strategiassamme määritelty viesti ”lisää kauppaa”. Tämä ei tarkoita meidän olevan vain kaupan alan asialla vaan kuvaa koko elinkeinoelämän yhteistä tahtotilaa: haluamme yritysten liikevaihdon kasvavan 5 % joka vuosi. Tämä päämäärä mielessämme pidämme esillä teemoja, jotka liittyvät yrittäjyyteen, infrastruktuuriin, osaamiseen, kansainvälistymiseen, saavutettavuuteen ja alueen vetovoimaan.

Vaikuttamistyössä olemme yhteydessä alueellisiin ja valtakunnallisiin poliitikkoihin, viranomaisiin kuten ELY-keskuksiin ja maakuntaliittoihin sekä esimerkiksi eri koulutuslaitoksiin. Lisäksi tuomme asioita median välityksellä keskusteluun. Periaatteenani on, että edistämme omia tavoitteitamme yhteistyössä sidosryhmien kanssa, emme räksytä.

Mitä olet viime aikoina saanut aikaan? Aloitteestani seudullamme on nyt Suomessa ainutlaatuinen saha-alan erikoiskoulutus. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on paljon mekaanisen puualan yrityksiä. Kutsuin sahateollisuudessa toimivia yrityksiä koolle, kyselin heidän rekrytointitarpeistaan ja keskustelin Oulun seudun ammattiopiston kanssa. Ennen joulua oppilaitoksen Pudasjärven yksikössä vihittiin käyttöön koulutustilat, joissa alkaa saha-alan jalostusteollisuuden prosessinhoitajan koulutus.

Mikä on haastavinta työssäsi? Haastavinta on saada aika riittämään, sillä meillä on aina monta rautaa tulessa. Toisaalta haastavaa on suhtautua siihen, että varsinkin vaikuttamistyössä kestää usein kauan, ennen kuin työn tulokset näkyvät.

Mitä olet oppinut? Vuosien aikana olen oppinut ainakin sen, ettei kevyin argumentein kannata olla liikkeellä. Asioiden edistäminen vaatii syvällistä perehtymistä ja ideoiden testaamista keskusteluissa yritysten kanssa. Sen lisäksi, että tarvitaan vahvat perustelut, on syytä ottaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kaikki olennaiset tahot mukaan. Näin kaikki ovat hankkeeseen sitoutuneita, ei ”tulla puskista”.

Mikä on suurin saavutuksesi nykyisessä työssäsi? Olen pitkäjänteisesti kehittänyt oppilaitosten ja nuorten yhteyksiä yritysmaailmaan. Koulujärjestelmän osalta olemme olleet mukana niin ideoimassa yhteistyömahdollisuuksia, vaikuttamassa oppisisältöihin kuin järjestämässä lahjoitusprofessuureja. Olemme myös erityisesti lisänneet nuorten tietoisuutta teollisuuden urakehitysmahdollisuuksista. Olemme tarjonneet kesätyöstipendejä teollisuuden työpaikoille ja olleet esimerkiksi messuilla markkinoimassa jatko-opiskelumahdollisuuksia. Suomen korkeakoulujen Yrittäjyysfoorumi on lähtenyt minun työpöydältäni, ja kauppakamareita eri alueilta on siinä mukana. Foorumi edistää yrittäjyyttä korkeakoulujen toiminnassa mm. palkitsemalla vuoden yrittäjyysteon.

Mikä työssäsi tekee sinut onnelliseksi? Pienempien ja isompien onnistumisten lisäksi erityisesti yrityskäynnit tekevät minut onnelliseksi. Niillä ammennan yrityslähtöistä asiaa, tutustun ihmisiin ja opin aina uutta.

Mitä harrastat? Olen kaukalopallossa ikämiesten Suomen mestari. Lisäksi harrastan sorsastusta, öljyvärimaalausta ja raviurheilua.

Mottosi? Ei leikitä liikaa omalla hiekkalaatikolla. Tärkeimpiä mottoja työssäni ovat yrityslähtöisyys sekä avoin, rakentava ja ennakoiva yhteistyö.

Yksi kommentti artikkeliin ”Oulun kauppakamarin Esa Pellikainen järjestää yrityksille lisää osaajia

Kommentointi on suljettu.