Vuoden kouluttaja Matti Lainema: Hyvä hallitus toimii kuin orkesteri

Hyvä hallitus osaa kyseenalaistaa ja katsoa tulevaisuuteen, sanoo Matti Lainema, kauppakamarien vuoden kouluttaja 2012. Hän on opastanut laadukkaaseen hallitustyöskentelyyn Hyväksytty Hallituksen Jäsen (HHJ) -kursseilla ympäri Suomea ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. Kauppakamarit valitsivat vuoden kouluttajan ensimmäistä kertaa 3.2.2012.

Matti Lainema

Suurin hallitustyöskentelyn haaste on hyödyttää yritystä, tuoda sille lisäarvoa. HHJ-kursseilla näkyy, että funktio-osaaminen ja operatiivinen johtaminen ovat valmiiksi hyvin hallussa, jolloin ongelmat liittyvät nimenomaan lisäarvoon. Tämä korostuu Laineman mielestä pk-yrityksissä. Niille ulkopuolisista jäsenistä koostuvan hallituksen pitäisi olla tulevaisuuden suunnan näyttäjä.

Yleisin pulma liittyy Laineman mukaan kolmoisrooliin pk-yrityksissä: samat ihmiset ovat omistajia, johtajia ja hallituksen jäseniä. Heille täytyy perustella, mitä hyötyä ulkopuolisesta hallituksesta on. Tällaisissa tapauksissa yrittäjän oma organisaatio pystyy harvoin toimimaan tarpeellisena kyseenalaistajana. Ulkopuolinen hallitus onkin omimmillaan sparraamassa johtoa ja kyseenalaistamassa toimintatapoja.

Päivän kuumin aihe alalla on johdon palkitseminen. Siinä on tehty eniten virheitä, ja aihe on viime aikoina ollut esillä myös poliittisessa keskustelussa. Palkitsemisen pitäisi olla yhteydessä yrityksen menestymiseen, eli sen pitäisi perustua todellisiin saavutuksiin eikä mihinkään muuhun, sanoo Lainema.

Start-up -vaiheessa hallitustyöskentelyssä korostuvat strateginen osaaminen ja toisaalta rahoitusosaaminen. En ole koskaan tavannut aloittavaa yritystä, joka ei olisi joutunut vaihtamaan strategiaa ensimmäisen vuoden sisällä, tai sellaista, joka ei olisi tarvinnut lisää pääomaa, Lainema toteaa. Varsinaisen kasvuvaiheen hallitukselta edellytetään nimenomaan kykyä katsoa tulevaisuuteen ja kyseenalaistaa yrittäjien näkemyksiä, kunnes voidaan olla varmoja niiden realistisuudesta. Myös rohkeutta tarvitaan, sillä kasvuyrityksen on pakko ottaa riskejä. Hallituksen rooli korostuu kasvuyrityksessä, joka joutuu toimimaan hyvin ohuella organisaatiolla.

Hallitus, jossa homma toimii, on onnistunut neljässä suhteessa: Ensinnäkin hallitus on toimiva tiimi, jonka jäsenten kesken vallitsee hyvä luottamus. Vain näin pystytään hyödyntämään ryhmän koko osaaminen. Toisekseen tarvitaan riittävästi erilaisuutta: ei pelkästään operatiivista näkemystä vaan erilaisia kokemustaustoja. Kolmanneksi hallitus ei saa liikaa keskittyä menneiden epäonnistumisten ruotimiseen, vaan sen on ymmärrettävä tehtävänsä luotsata yritystä eteenpäin. Neljäntenä asiana tarvitaan hyvä puheenjohtaja, joka toimii kuin orkesterin johtaja. Hän ei ole pääajattelija, vaan hänen tehtävänsä on varmistaa, että kaikki instrumentit soivat hyvin kokonaisuudessa.

3 kommenttia artikkeliin ”Vuoden kouluttaja Matti Lainema: Hyvä hallitus toimii kuin orkesteri

Kommentointi on suljettu.