K3:n jättävä Mattila: Veropaketti vaatii keskituloisten veronkiristyksen

Hallitus tekee todennäköisesti maaliskuussa päätökset 1-1,5 miljardin veronkorotuksista ja saman suuruisista leikkauksista, arvioi Pauli K Mattila Kauppalehden haastattelussa 29.2. Veronkorotuksissa Mattila uskoo kompromissiin, joka leivottaisiin arvonlisäveron sekä keski- ja hyvätuloisten tuloveron kiristyksistä. 

Varatoimitusjohtaja Pauli K. Mattila
Pauli K Mattila

Mattila laskee, että veromiljardit kertyisivät nostamalla yleinen arvonlisäverokanta 23:sta 25 prosenttiin koskematta ruoan, lääkkeiden ja kirjojen alempiin verokantoihin. Tällä tavoin toteutettu korotus lisäisi verotuloja miljardilla eurolla. Mattilan uskoo, että hallitus pääsisi kompromissiin yleisen alv:n korotuksesta, jos pakettiin nivotaan samalla palkkaverojen kiristys.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen esitti yli 100 000 euron tuloille uutta tuloveroluokkaa, niin kutsuttua solidaarisuusveroa. Tällä ei merkittäviä tuloksia saataisi, sillä pelkillä palkkatuloilla tuloluokkaan pääsee vain 35 000 suomalaista. Sen sijaan yhden prosenttiyksikön veronkiristys jo yli 39 000 euroa tienaavilla tuottaisi 98 miljoonaa ja yli 70 000 tienaavilta 35 miljoonaa ja Urpilaisen kovatuloisilla 20 miljoonaa.

Tällainen kiristys yhdessä uuden tuloveroluokan kanssa tuottaisi 75-170 miljoonaa riippuen siitä, joutuisivatko maksajiksi myös keskituloiset. Yhtenä mahdollisuutena Mattila pitää myös sitä, että valtion tuloveroasteikkoon jätettäisiin yhtenä vuonna tekemättä ansiotaso- ja inflaatiotarkistukset. Tämä toisi valtion laariin 250 miljoonaa euroa.

Veronkorotuksiin on joka tapauksessa olemassa useita mahdollisuuksia. Menojen leikkauskohteiden etsiminen on Mattilan mukaan selvästi vaikeampaa. Yksi keino voisi olla etuuksien indeksikorotuksista luopuminen, kunhan leikkaus ei koskisi kaikkein pienituloisimpia, kuten pelkän kansaneläkkeen varassa eläviä. Hallituksen on pakko kytkeä kuuriin myös jotain kohdennettua elvytystä, Mattila näkee. Esimerkiksi korotetut poistot eivät maksaisi valtiolle juuri mitään. Yksittäisille yrityksille niistä voisi olla merkittävää apua.

Mattila jää tänään eläkkeelle toimittuaan Keskuskauppakamarin veroasiantuntijana ja sittemmin myös varatoimitusjohtajana 28 vuotta. Kysytty luennoitsija ja asiantuntija ei kuitenkaan aio vielä pysähtyä. Mattila jatkaa opetustyötä kolmessa korkeakoulussa, muun muassa Aalto-yliopistossa. Kalenteri on muutenkin täyttynyt jo puhujapyynnöistä.

Kirjoitus on lyhennelmä Anneli Hertsin tekemästä haastattelusta (KL 29.2.).

Yksi kommentti artikkeliin ”K3:n jättävä Mattila: Veropaketti vaatii keskituloisten veronkiristyksen

Kommentointi on suljettu.