Geopolitiikka on Suomen kaveri

Risto E. J. Penttilä

Geopolitiikka kuulostaa yhtä ajankohtaiselta kuin ”aktiivinen, rauhantahtoinen puolueettomuuspolitiikka”, jota Suomi Urho Kekkosen aikakaudella harjoitti. Tosiasia kuitenkin on, että geopolitiikka tekee voimakasta paluuta. Ja se on Suomelle hyvä asia.

Historiassa Suomi ei oli juuri geopolitiikasta hyötynyt. Olemme olleet taistelujen tanner ja lännen etuvartio. Olemme tasapainoilleet idän ja lännen välillä. Olemme kärsineet ja jaksaneet.

Tulevaisuus näyttää toisenlaiselta. Geopolitiikasta on tulossa Suomen kaveri.

Ensimmäinen maamme kannalta myönteinen muutos liittyy Euroopan unionin murrokseen. Unionin uusjako köyhään etelään ja vakaaseen Pohjolaan on Suomelle myönteinen asia.

Tai korjataan hieman: ei eteläisen Euroopan köyhtyminen sinällään ole Suomen edun mukaista. Se heikentää koko Euroopan vaikutusvaltaa ja kilpailukykyä. Mutta jos jako kahteen tapahtuu, on parempi olla vauraalla ja vaikutusvaltaisella puolella. Ja Suomi on.

Toinen Suomen kannalta myönteinen muutos on Venäjän integroituminen maailmantalouteen, jonka WTO-jäsenyys nyt sinetöi. Suomi hyötyy Venäjän kasvavista markkinoista.

Vienti ei rajoitu Fazerin leipään ja Fortumin sähköosaamiseen. Tullihallituksen tilaston mukaan Venäjä oli viime vuonna korkean teknologian tuotteiden tärkein vientimaa. Entisestä vihollisesta on tullut tämän päivän suurasiakas. Hyvä näin.

Kolmas myönteinen muutos on Arktisen alueen merkityksen korostuminen.

Lyhyellä aikavälillä muutos tarkoittaa kaivosteollisuuden ja turismin nousua Suomen Lapissa. Pidemmällä aikajänteellä se tarkoittaa suunnattomien uusien mahdollisuuksien avautumista Pohjoisella Jäämerellä.

Lappi on jo tänään yksi taloutemme vetureista. Tulevaisuudessa sen asema vain vahvistuu.

Professori Laurence Smith kuvaa arktisen alueen mahdollisuuksia kirjassaan Uusi pohjoinen – Maailma vuonna 2050. Kirja kertoo kaunistelematta ilmastonmuutoksen hyvistä ja huonoista puolista.

Jos voittajia haetaan, ne löytyvät Smithin mukaan pohjoisen reuna-alueen maista. Näitä NORC-maita – eli Northern Rim Countries – ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti, Grönlanti (Tanska), Venäjä, USA ja Kanada.

Näiden maiden vesirikkautta kadehditaan. Jäämerelle virtaa investointeja, kun vähentyneet merijäät, uudet satamatoiminnot ja nesteytettyä maakaasua kuljettavat alukset ovat tehneet kaasuporauksesta merellä yhä kannattavampaa.

Leudommat talvet ovat saaneet paitsi uusia lajeja myös ihmisiä muuttamaan pohjoisempaan.

Kun aiemmin huokaistiin, että maantieteelle emme mitään voi, voimme tulevaisuudessa kääntää suupielet hymyyn ja todeta: maantieteelle emme mitään voi – onneksi!

Kirjoitus on julkaistu Tekniikka & Talous -lehdessä 30.3.2012.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Geopolitiikka on Suomen kaveri

  1. Well done Risto E.J. Penttilä

    ”Knowledge and competence increase when we share with others. Herein lies the real power of renewal in society and the basis for our future creation of value”, H.R.H. Crown Prince Haakon
    19-01-12, BI Norwegian Business School in Oslo
    In the presentation of the book A Knowledge Based Norway

Kommentointi on suljettu.