Odotus palkitaan: Suomeen vihdoin oma IPR-tuomioistuin!


Suomeen saadaan vihdoin oma IPR-tuomioistuin. IPR tulee englanninkielisistä sanoista Intellectual Property Rights, ja sillä viitataan immateriaalioikeuksiin kuten patentti-, tavaramerkki- ja tekijänoikeuksiin. Immateriaalioikeudet ovat erityisen tärkeitä yrityksille, koska niillä on mahdollista suojata yritykselle keskeistä aineettonta omaisuutta, kuten esimerkiksi keksintöjä ja tietotaitoa.

Tämän kaltaisen tuomioistuimen perustaminen Suomeen on ollut Keskuskauppakamarin tavoitteena jo pitkään. Suomalaisten yritysten kilpailukyvyn kannalta on tärkeää, että Suomessa voi saada tehokkaasti ja nopeasti oikeudenmukaisen ratkaisun IPR-asiassa.

Kilpailun ja globalisaation edetessä IPR-asioiden merkitys yritysten liiketoiminnalle kasvaa jatkuvasti. Niinpä oikeuden tehokkaalla, nopealla ja asiantuntevalla toiminnalla on suuri vaikutus suomalaisten yritysten kilpailukykyyn. Asiantuntemuksen keskittäminen tulee parantamaan ratkaisujen laatua, mikä osaltaan vähentää muutoksenhakutarvetta ja kustannuksia. Tällä on suora vaikutus ratkaisujen ennakoitavuuteen ja yritysten oikeusturvaan.

Samanaikaisesti EU:ssa on vauhdilla etenemässä hanke patenttituomioistuimesta. IPR-tuomioistuimen kautta Suomesta voi muodostua houkutteleva paikka kansainvälisille oikeudenkäynneille ja samalla suomalaisille osaajille mahdollisuus pätevöityä toimimaan muun muassa patenttiasioissa. Hanke mahdollistaa immateriaalioikeuksien huippuosaamisen keskittämisen Suomen kaltaiseen pieneen, mutta osaavaan maahan.

IPR-tuomioistuimen on tarkoitus aloittaa toimintansa 1.9.2013.

Avainsanat:

3 kommenttia artikkeliin ”Odotus palkitaan: Suomeen vihdoin oma IPR-tuomioistuin!

  1. Todellinen oikeustapaus; Ossi Laakko/EWM-Technology Ltd vs. Metso Oyj tullenee olemaan ensimmäinen todellinen ja merkittävä oikeustapaus ko. tuonioistuimessa ellei se poistu mahdollisesti jopa sopimalla. Näytöt kantajalla ovat selkeät, selvät, kiistattomat, joista ei ole edes ”hiirenmentävää aukkoa”.

  2. Vettä on virrannut Vantaanjoessa jo lähes vuoden ja ”oikeusasiat” ovat muhineet tuon ajan ja kehittyneet oikeudenmukaiseen suuntaan. Juttu on ”päässyt” läpi suomalkaiskansallisen oikeusvaltio seulan jopa niin pitkälle, että EIT on ottanut sen käsittelyyn. Lienee ennenaikaista tässä spekuloida lopputuloksesta, mutta asian hyvin tuntevana voisi kuvitella, että nyt viimeinkin vastapuoli suhtautuu ko. asiaan ja ilmeisen vakavasti.

Kommentointi on suljettu.