Tökkivät tietoliikenneyhteydet ovat kasvun jarru

Vesijohdot, viemärit sekä sähkö- ja tieverkko ovat perusinfraa, joihin liittyviä investointeja ei juuri kyseenalaisteta. Nyt tähän samaan joukkoon on nostettava myös nopeat valokuituyhteydet, mikäli haluamme pitää huolta kilpailukyvystämme, kannustaa LADECin kehittämispäällikkö ja Hämeen kauppakamarin ICT-valiokunnan puheenjohtaja Jyrki Rautkivi.

”Kuinka ihmeessä teet etätyötä, käyt videoneuvotteluja tai lähetät tärkeitä tiedostoja, jos käytössä on vain yhden megabitin tietoliikenneyhteys. Tämä on kuitenkin edelleen karua arkea jopa täällä Lahden seudulla”, huokaa Lahden seudun kehitysyhtiö LADECin kehittämispäällikkö Jyrki Rautkivi.

Jyrki Rautkivi

Hän nostaa yhdeksi esimerkiksi Orimattilan, jossa melkoinen joukko sikäläisiä yrityksiä kamppailee kyseisen pulman kanssa. Hitaista ja kapasiteetiltaan riittämättömistä tietoliikenneyhteyksistä on tullut siellä selkeä bisneksen tekoa haittaava jarru.

Samanlaisia katvealueita löytyy myös muualta Lahden ympäristöstä ja ydintaajaman ulkopuolelta.

”Yritykset tarvitsevat toimialaan ja kokoon katsomatta nopeita yhteyksiä aivan eri mittakaavassa kuin vielä muutama vuosi sitten, sillä verkkoa käytetään muuhunkin kuin vain sähköposteihin tai laskujen maksamiseen. Tärkeiden kuvatiedostojen lähettäminen ei saisi enää kestää koko kahvitaukoa tai verkkokauppa jämähtää useita kertoja päivässä”, Rautkivi muistuttaa.

Hänen mielestään kohtuullisen nopeasta laajakaistayhteydestä on tehtävä sijaintipaikasta riippumatta  samanlainen peruspalvelu kuin perinteinen kunnallistekniikka eli vesi, viemäri ja sähkö.

”Kun Ruotsi päätti vuosituhannen vaihteen jälkeen viedä valokuitukaapelin maan jokaiseen kolkkaan, niin täällä Suomessa sille hieman naureskeltiin. Tässä kohtaa länsinaapuri oli kuitenkin selvästi meitä kaukonäköisempi ja korjaa nyt tuon investoinnin hedelmiä”, Rautkivi huomauttaa.

Tietotekniikka tuottamaan

Digitalisaatio eli  tieto- ja viestintäteknologia on viime vuosina integroitunut kiihtyvällä vauhdilla kaikkeen tekemiseen, tuotteisiin ja palveluihin olipa kyse yrityksistä, julkisesta sektorista tai kuluttajista.

Tietotekniikasta on lopulta kasvamassa renki, johon kohdistetaan samoja tehokkuusvaatimuksia kuin mille tahansa investoinnille.

Rautkiven mukaan syykin on selvä. Digitalisaatio tuo mukanaan kustannustehokkuutta ja kilpailukykyä, mutta myös ympäristötehokkuutta, mukavuutta ja mielihyvää, kun elokuvat voi ladata suoraan internetistä tai kuvapuhelun ottaa kotisohvalta.

Samalla tietotekniikasta on lopultakin kasvamassa renki, johon kohdistetaan samoja  tehokkuus- ja tuottovaatimuksia kuin mille tahansa investoinnille.

”Kun asiakkaat ovat kriittisempiä ja odotukset täsmällisempiä, paranevat yleensä myös tulokset”, Rautkivi painottaa.

Monet takavuosien suuret visiot, kuten vaikkapa paperiton toimisto, ovat silti edenneet tuskastuttavan hitaasti.

”Ilman riittävän nopeita tietoliikenneyhteyksiä digitalisaation tarjoamat kehitysmahdollisuudet jäävät  monilta, vähänkin taajamien ulkopuolella toimivilta yrityksiltä vain haaveiksi ja kiinnostaviksi konsepteiksi”, Rautkivi muistuttaa.

Kauppakamarien valtakunnallinen Digitalisaatio-kiertue pysähtyy Lahdessa 17.9.2013. Paikkana on Lahden Aikuiskoulutuskeskuksen auditorio. Tule kuulemaan, miten digitalisaatio voi parantaa organisaatiosi ja koko Suomen kilpailukykyä. Lisätietoja: http://digitalisaatio.fi/