Think Big eli Yritä Edes

Kun maailma muuttuu ja uudet liiketoimintamahdollisuudet nousevat esiin, on helppo tehdä toinen kahdesta virheestä. Joko kieltää kehitys – työnnetään pää pensaaseen, ettei muutosta tule ja kun muutos tulee, luotetaan nykymalliin kuin pukki sarviinsa – tai ajatella liian pienesti – tavoitteeksi otetaan olla ”Tampereen paras lätkäjoukkue”. Kummallakaan tavalla ei synny ns. gaselliyrityksiä, jotka valloittavat maailman ja saavat olemassa olevat yrityksetkin menettämään markkinoita uudella tavalla toimivalle tulokkaalle.

Jos yrityksesi on yli 10 vuotta vanha, varo, ettet laita päätäsi pensaaseen. Eräässä seminaarissa valiteltiin verotuksen lannistavuutta, viennin esteitä ja hallinnon raskautta kuulijoiden nyökytellessä hyväksyvästi. Viimeinen puhuja puolestaan maalasi kuvia uusista liiketoimintamuodoista ja mahdollisuuksista: kuinka AirBnB ottaa markkinoita hotelliketjuilta, Bitcoin mahdollistaa maksamisen ilman keskuspankkeja ja niin edelleen. Veikkaisin, että puolet kuulijoista ei ymmärtänyt tai halunnut ymmärtää, mistä oli kyse. Asia ei heidän mielestään koske heitä ja maailma pysyy muuttumattomana, jos tarpeeksi lujaa uskoo niin. Toinen puoli ymmärsi ja joko ihastui tai kauhistui asenteensa mukaan.

Jos taas yrityksesi on vasta nuori tai jopa perustamatta, varo, ettet sorru vaatimattomuuteen. Jos Skypellä olisi saanut Suomen sisäiset puhelut ilmaiseksi tai Spotifyssä ollut pelkkää suomirokkia, olisi firmat haudattu jo aikoja sitten. Miksei Amazon tai edes Thomann ole suomalainen verkkokauppa? Tyvestä puuhun noustaan, mutta tavoitteiden tulee olla korkealla. Emme me ole sen huonompia kuin naapuritkaan, ja etäinen sijaintimmekin on suhteellinen käsite.

Mielenkiintoista kyllä useimmat gaselliyritykset ovat kohtalaisen riippumattomia ympäröivästä maailmasta. Ne menestyvät ja kasvavat verotuksesta ja lainsäädännöstä riippumatta, kun vain idea kantaa ja osaajia on saatavilla. Verotus, säädösympäristö ja liikennejärjestelmä ovat kuitenkin tärkeitä asioita kokonaisuuden kannalta. Mikäli ne eivät ole kunnossa, yritykset eivät menesty pitkällä aikajänteellä eikä maahamme investoida. Tällöin rapautuu se pohja, jolla rahoitamme kaiken hyvinvointimme – uusille ideoille oleellisen tärkeä koulutusjärjestelmä mukaan luettuna.

Loppuun vielä ilmainen vinkki: jos sinulla on lähimaastossa alle parikymppisiä lapsia ja nuoria, ole aidosti kiinnostunut siitä, mitä he tekevät. Moni juttu saattaa tänään tuntua omalaatuiselta, mutta jotkut niistä ovat kaikkien käytössä parin vuoden päästä.

Kauppakamarit osallistuvat 13.-14.11 Kaapelitehtaalla pidettävään Slush-tapahtumaan, joka on Euroopan suurin kasvuyritysten, innovaatioiden ja rahoituksen kohtaamispaikka. Lisätietoja: https://kauppakamari.fi/hankkeet/tapahtumat/kauppakamari-goes-slush-2013/

Confused young businessman