IPR-kiertueelta käytännönläheistä tietoa pk-yrityksille

Immateriaalioikeuksien merkitys on kasvanut kaikenkokoisten yritysten liiketoiminnassa. IPRien tuntemisen ja tunnistamisen tärkeys, kuten myös taito sopia niiden käytöstä, korostuvat tämän päivän monimutkaisissa ja haastavasti verkottuneissa liiketoimintaympäristöissä. Keskuskauppakamari toteuttaa yhteistyössä Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n, Patentti- ja rekisterihallituksen ja Suomen Yrittäjien kanssa IPR-kiertueen, joka tarjoaa tietoiskun aineettomista oikeuksista ja siitä, miten yritys voi niitä hyödyntää.

IPR-kiertue käynnistyi Oulussa ja vierailee kevään 2014 aikana myös Vaasassa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Jyväskylässä, Lahdessa, Porissa ja Helsingissä. Lyhenne IPR tulee sanoista ”Intellectual Property Rights” eli aineettomat oikeudet.  Kiertueen tarkoituksena on kertoa, miten IPRiä hankitaan ja puolustetaan sekä mikä merkitys niillä voi olla yrityksen liiketoiminnalle.

Tilaisuuksissa käsitellään sekä tekijän- että teollisoikeuksia eli patentteja, tavaramerkkejä ja malleja. Ajatuksena on tuoda eri oikeudet ja niiden ominaispiirteet esiin monipuolisesti ja konkreettisesti. Käytännönläheisyydestä pitävät huolen tilaisuuksiin osallistuvat esimerkkiyritykset.

Oulun tilaisuudessa iLOQ Oy:n perustaja, toimitusjohtaja Mika Pukari kertoi huolellisesti toteutetusta suojauksestaan. Hän totesi, että IPRien suojaus kannattaa hoitaa huolella jo yrityksen alkutaipaleella. Vuonna 2003 perustetulla iLOQilla on useita patentteja, malleja ja tavaramerkkejä. Digitaalisia lukitusjärjestelmiä valmistavan yrityksen oikeudet on suojattu yhtiölle relevanteilla markkinoilla.

Mika Pukarin mukaan kyse ei kuitenkaan ole pelkästään omien oikeuksien suojaamisesta ja puolustamisesta, sillä myös rahoituksen hankkiminen voi olla kiinni yrityksen hyvin hoidetusta IPR-salkusta. Lisäksi Pukari kertoi yrityksensä seuraavan kilpailijoiden toimintaa muun muassa patentti tietokannoista, joista voi myös saada tietoa ja ideoita omaan tuotekehitykseen. iLOQ toimii Skandinavian lisäksi myös Saksassa ja Benelux-maissa ja sillä on jälleenmyyjiä Suomen lisäksi 23 maassa.

IPR-kiertue on tarkoitettu lähtökohtaisesti pk-yrityksille, mutta siitä on hyötyä kaikille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuudet ovat osallistujille maksuttomia. Myös opiskelijat ovat tervetulleita tilaisuuksiin, sillä heidän joukostaan voi löytyä uusia, tulevia yrittäjiä, joille tieto on tarpeen.

IPR-kiertue liikkuu seuraavasti:

4.2.2014        Vaasa