Kiina: Nopeita liikkeitä muutoksen keskellä

Tammikuussa väitin, että ennustaminen on helppoa. Suunnat näkee yleensä jo kaukaa – vaikeaa on vain vauhdin määrittäminen. Joskus asiat etenevät nopeasti, joskus hitaasti. Harvoin juuri sillä vauhdilla kuin alun perin oli kuviteltu. Kiinan kohdalla tämä pitää paikkansa enemmän kuin ehkäpä missään muualla. Kiina Oy käy organisaationa läpi tällä hetkellä yhtä maailmanhistorian suurinta muutosprosessia, eikä sellaista johdeta seisomalla tumput suorina. Tämä tekee Kiinan talouden ja politiikan seuraamisesta erittäin mielenkiintoista – tylsää päivää ei ole.

Vielä alkuvuodesta totesin, että Kiinan tämän vuoden kolme suurinta uutista tulevat olemaan juanin vahvistuminen ja kansainvälistyminen, markkinariskin opettaminen sekä Shanghain pörssin elpyminen. Katsotaanpa, missä ollaan kvartaali myöhemmin.

”Täysin varmana” pidin sitä, että vappuna näemme dollari/juan-suhteen puhkovan kuuden juanin rajan. Tätä ennustetta pitää nyt hieman lykätä. Melkein saman tien helmikuun alussa Kiinan keskuspankki opetti sijoittajille – ja meille analyytikoille – nöyryyttä heikentämällä juanin päivittäistä aloituskurssia. Tämän tarkoituksena oli signaloida markkinoille, että juanin tasaiseen vahvistumiseen ei saa luottaa ainakaan sokeasti. Kiinaan virtaava niin sanottu kuuma raha oli taas noussut niin vahvasti otsikoihin, että näpäytys oli enemmän kuin aiheellinen.

Pidettyään markkinoita epätietoisuudessa noin kuukauden ajan keskuspankki ilmoitti maaliskuun keskivaiheilla, että juanin päivittäinen vaihteluväli kaksinkertaistetaan kahteen prosenttiin. Edellisen kerran vaihteluväli kaksinkertaistettiin vuonna 2012. Tämä on selkeä askel ja merkki siitä, että juania kansainvälistetään nyt yhä nopeammalla tahdilla.

Juani tulee ilmeisimmin jatkamaan vahvistumistaan, kunhan keskuspankki katsoo markkinoiden saanen tarvitsemansa opetuksen. Jos näin käy, arvioni mukaan 6,00-rajapyykki voitaisiin ehkä saavuttaa loppuvuodesta.

chinese-15511_640

Toinen tammikuinen ennuste oli, että jonkun valtion omistaman yrityksen annettaisiin mennä näyttävästi konkurssiin opetuksena markkinoille siitä, että valtio ei aina tule apuun. Vielä emme ole nähneet yrityksen menevän nurin, mutta maaliskuun alussa saimme todistaa ensimmäisen kiinalaisen julkisesti noteeratun lainapaperin jättävän korkomaksut väliin. Historiallista tämä on siksi, että aiemmin on aina löytynyt jokin yhdennentoista hetken ratkaisu ja salaperäinen rahoittaja, joka on pelastanut tilanteen. Tämä on selkeä osoitus siitä, että pääministeri Li Keqiang oli tosissaan todetessaan viime syksyn kolmannen pleenumin jälkeen, että markkinat saavat yhä ratkaisevamman roolin Kiinan taloudessa.

Yllä mainittu juanin tilapäinen heikentäminen voidaan tietenkin myös katsoa osaksi tätä laajempaa strategiaa. Kahden kärpäsen nappaaminen yhdellä iskulla on taitolaji ja tälle onnistuneelle taktiselle liikkeelle varmaankin hymyillään Pekingissä tyytyväisenä vielä pitkään.

Kolmas veikkaukseni oli, että reformien ja näyttävien listautumisten myötä Shanghain pörssi nousee jo vuosia kestäneestä alennustilastaan vuoden kuluessa. Tästä ei kuitenkaan vielä toistaiseksi ole näkynyt merkkejä – saamme odottaa vuoden toiselle puoliskolle. Viimevuotisen listautumiskiellon päätyttyä Kiinassa on tähän asti listautunut jo viitisenkymmentä yritystä. Se suurin ja näyttävin ei kuitenkaan tule tapahtumaan manner-Kiinassa. Maan verkkokauppajätti, Alibaba, johon arvioidaan kytkeytyvän jopa 2 prosenttia maan kansantuotteesta, tulee mitä ilmeisimmin listautumaan tänä vuonna USA:han. Tämä listautuminen tulee saamaan saman tyylistä huomiota kuin Facebookin muutaman vuoden takainen tempaus.

Vielä lopuksi yksi uusi rohkea ennuste asiasta, joka synnyttää todennäköisesti otsikoita ympäri maailmaa: Presidentti Xi Jinpingin ”kärpäsiä ja tiikereitä” vastaan kohdistuva korruption kitkemiskampanja tulee jatkumaan yhä kiivaampana. Myös tässä pelissä vaaditaan uhrauksia ja varoittavia esimerkkejä. Jo eläkkeellä oleva, aiemmin sisäisestä turvallisuudesta vastannut politbyroon pysyvän komitean jäsen, Zhou Yongkang tullaan mitä ilmeisimmin vetämään lokaan. Merkittävää tämä on siksi, että koskaan aiemmin näin korkean tason johtajaa ei ole syytetty väärinkäytöksistä. Kärpästen ja tiikereiden lisäksi myös vanhat lohikäärmeet saavat kohta olla varuillaan.

Kiinan toimintaympäristö on haasteellinen jo perusluonteeltaan. Lisämausteen haasteisiin antaa nyt käynnissä oleva vahva taloudellinen, poliittinen sekä yhteiskunnallinen murros. Tämän dynamiikan ymmärtämiseen hyvät verkostot ovat kullan arvoiset. Finncham Suomessa ja suomalaiset kauppayhdistykset Kiinassa ovatkin mitä erinomaisimmat kanavat ymmärtää tätä rajua muutosta, pysyä sen kelkassa sekä hyödyntää muutoksen mukanaan tuomia uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Oskar Helling toimii Kiina8.fi-analyysipalvelun pääanalyytikkona. Hän on myös pitkään kehittänyt suomalaista kauppakamaritoimintaa Kiinassa sekä toiminut Kauppalehden Kiinan kirjeenvaihtajana.