Kristiina Virtanen Keskuskauppakamarin veroasiantuntijaksi

Kristiina Virtanen on aloittanut Keskuskauppakamarin veroyksikössä veroasiantuntijana. Hän osallistuu verotuksen edunvalvontaan ja tuo yritysnäkökulmaa veroasioiden valmisteluun. Virtanen on mukana myös järjestämässä yrityksille tärkeitä koulutuksia Suomen kiertävällä Verokiertueella.

Mitä olet tehnyt aiemmin?

Valmistuin vuonna 2010 ja pääsin suoraan asianajotoimisto Castrén & Snellmanin palvelukseen. Erikoistuin Castrén & Snellmanilla vero-oikeuteen ja yhtiöoikeuteen, ja toimin juristina runsaan kymmenen hengen yhtiö- ja vero-oikeusryhmässä. Avustimme yhtiöitä laaja-alaisesti kaikissa vero-oikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Työ oli hyvin kansainvälistä, sillä suuri osa asiakkaista oli ulkomaisia. Sain työssä hyvän näkemyksen yritysverotuksesta.

Virtanen 2Mikä on parasta nykyisessä työssäsi Keskuskauppakamarin veroyksikössä?

Veroyksikössämme verojärjestelmää tarkastellaan laajasti ja kokonaisuutena. Minusta on innostavaa päästä vaikuttamaan lainsäädännön valmisteluun ja tuomaan käytännön näkökulmaa verotukseen.

Miten vaikuttamistyötä käytännössä tehdään?

Olemme paljon yhteydessä päättäjiin, poliitikkoihin ja virkamiehiin, ja tuomme yritysten näkökulmaa valmisteluun ja päätöksentekoon lainsäädännössä. Tavoitteena on saada aikaan hyvä verojärjestelmä, joka on toimiva ja kannustava. Työssä on paljon vuorovaikutusta niin yritysten, toisten veroasiantuntijoiden kuin monien muidenkin tahojen kanssa.

Mitkä ovat suurimmat haasteet verotuksessa yritysten kannalta?

Viime vuosina verolainsäädännön kehitys on ollut tempoilevaa. On esimerkiksi tehty uudistuksia, jotka onkin seuraavana vuonna poistettu tai asetettu määraikaisiksi. Tällaisen poukkoilevuuden sijaan yritysten toimintaympäristön pitäisi olla mahdollisimman vakaa ja ennustettava. Muutokset pitäisi valmistella huolella ja ottaa eri näkökulmat huomioon. Yhtiöille on lisäksi annettava riittävän pitkä aika tilanteisiin varautumiseen. Eihän ketään houkuta investoida tai perustaa yhtiötä Suomeen, jos toimintaympäristö ei ole ennakoitavissa.

Miten verojärjestelmää muilta osin tulisi mielestäsi kehittää?

Verojärjestelmää tulisi yksinkertaistaa ja selkiyttää. Työn verotusta tulisi lieventää. Työllistäminen on yrityksille kallista, ja korkea verotus vähentää työntekijöiden kannustimia työntekoon. Hyvin pienituloisten verotus on Suomessa verrattain kevyttä, mutta verotus kiristyy nopeasti palkkatason noustessa. Keskuskauppakamarin linjausta työn verotuksen keventämisestä onkin mukava viedä eteenpäin.

Oletko mukana kauppakamarien Verokiertueella tänä syksynä?

Kyllä vain. Marraskuun ajan paikallisten kauppakamareiden alueilla pidetään yksipäiväisiä koulutuksia ajankohtaisista tilinpäätös- ja veroasioista. Osallistujat pääsevät kuulemaan ajankohtaisia veroasioita yritysten ja omistajien verotuksesta. Verokiertueen koulutukset ovat hyvin suosittuja ja toivottuja tilaisuuksia paikkakunnilla.

Miten vietät vapaa-aikaa?

Vietän paljon aikaa perheeni ja ystävieni kanssa. Harrastuksiini kuuluu ratsastus, ja minulla on ennen ollut omiakin hevosia. Talvisin myös laskettelen. Lisäksi lenkkeilen aina koirani kanssa.