Markkinavoimille valta takaisin

Talouskehitys vaikuttaa kuoppaiselta eri markkinoilla. Amerikassa ja Aasiassa on toki havaittavissa piristymistä. Omanlainen markkinoiden dynamiikka luo kasvua. Entistä kehnommin menee protektionismin vaivaamassa Latinalaisessa Amerikassa ja poliittisten kriisien jähmettämässä Euroopassa. Olisikohan maailman taloudessa syytä palauttaa valta takaisin markkinavoimille?

Earth planet in hands

Kauppamenettelyiden helpottaminen jo sovitusti WTO-paketilla elvyttäisi maailman taloutta.  Markkinoiden avaaminen nykyistä laajemmin tavara- ja palvelukaupalle kahdenvälisin sopimuksin EU:n, USA:n, Kanadan, Japanin ja muiden johtavien G20-maiden kesken vauhdittaisi entisestään talouksia. Tosiasiahan verkostotaloudessa on, ettei yksikään maan pysty toteuttamaan tulevaisuuden infrastruktuurihankkeita  ja oman talouden modernisaatiota yksin. Tämän totuuden edessä ovat niin Brasilia, Intia, Kiina kuin Venäjäkin.

Kiina aikoo ratkaista ympäristö- ja ilmastohaasteensa massiivisilla panostuksilla ympäristöteknologiaan lähivuosina. Brasilia ja Intia ovat pakotettuja tekemään merkittäviä investointeja yhteiskuntansa toimivuuden turvaamiseksi. Venäjän talouden modernisaatio on väistämätön, vaikka pakotteet ja sisäinen valtataistelu sitä jarruttavatkin tilapäisesti. Brasilia ja Intia eivät pysy kehitysvauhdissa yksinomaan kansallisin panostuksia ja tuotannon kotimaisuusvaatimuksin. Venäjä ei välttämättä saa kumottua EU:n ja USA:n pakotteita WTO-käräjillä, vaan se joutuu valitsemaan talouden eristäytymisen ja avoimuuden väliltä.

Maailmantalouden historia opettaa,  että markkinoita avaamalla saavuttaa enemmän kuin sulkemalla. Mitäpä jos tehokkaasti saatettaisiin voimaan WTO:n ratkaisut kauppamenettelyiden ja ICT sekä cleantech -tuotteiden kaupan helpottamiseksi? Mitäpä jos EU solmisi nopeasti syvälliset kauppakumppanuudet USA:n, Kanadan ja Japanin kanssa? Mitäpä jos Venäjä olisi valmis poliittiseen ratkaisuun Ukrainan kanssa, jotta EU-Venäjä –kauppakumppanuutta päästäisiin syventämään? Olisiko syytä unohtaa poliittiset pelit ja kansalliset kummallisuudet? Olisiko aika antaa markkinavoimille valta talouden tervehdyttämiseksi ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi?