Maailman suurin uusiutuvassa dieselissä

Suomalainen, valtioenemmistöinen Neste Oil on pitkäjänteisen kehitystyön tuloksena kasvanut maailman suurimmaksi uusiutuvan dieselin valmistajaksi. Biopolttoaineet ovat vielä jonkin verran kalliimpia kuin perinteiset fossiiliset. Neste Oilin teknologiajohtajan Lars Peter Lindforsin mukaan biopolttoaineet voivat nousta 10 – 15 vuoden kuluessa edullisemmiksi kuin perinteiset.

LarsPeterLindforsNesteOilLehtikuvaRoniRekomaaelokuu2014_kansi
LARS PETER LINDFORS
NESTE OILIN teknologiajohtaja
SYNTYNYT 1964 Maarianhaminassa
PERHESUHTEET vaimo, kolme poikaa
OPINNOT Diplomi-insinööri, Chalmers tekniska högskola, Göteborg, tekniikan tohtori Åbo Akademi, MBA Henley Management College.
NESTE OILIN palvelukseen 2007. Vastuualueena tutkimus ja tuotekehitys, investointien hallinta, informaatioteknologia, liiketoimintaprosessit sekä epäsuora hankinta.
TOIMINUT AIKAISEMMIN Neste Oilin teknologia- ja strategiajohtajana, tutkimus- ja teknologiayksikön johtajana ja ruotsalaisen Perstorp-konsernin kehitysjohtajana.
VUODEN 2014 teknologiajohtaja -palkinto (CTO of The Year Award/TAF, Sitra, Spinverse), Vuoden 2013 energiatekopalkinto (Tekniikka & Talous), Vuoden 2014 innovaatiopalkinto (Talentum, Talouselämä).

Neste Olin teknologiajohtaja Lars Peter Lindfors kertoo, että hänen yhtiönsä on maailman ykkönen, kun puhutaan biopolttoaineista. Neste Oilin oma patentoitu tuote on nimeltään NEXBTL-diesel, jota viedään Pohjois-Amerikkaan asti. Lindforsin mukaan se on maailman puhtainta polttoainetta.

Biopolttoaineiden tutkimus- ja kehittämistyö on kestänyt Neste Oilissa parikymmentä vuotta. Työ alkoi puunjalostusteollisuuden sivutuotteena syntyvästä mäntyöljystä, josta voidaan valmistaa biodieseliä.

Biodieselin valmistus alkoi koeluontoisesti pienellä laitoksella Neste Oilin Porvoon jalostamolla 1997. Vuodenvaihteessa 2007-2008 alkoi varsinainen kaupallinen tuotanto. Yhtiön käyttämistä uusiutuvista raaka-aineista jo 66 prosenttia on jätteitä ja tähteitä.

Lindfors myöntää, että myös metsäyhtiö UPM on tulossa biodieselmarkkinoille syksyn 2014 aikana. UPM on nostanut mitätöintikanteen Nesteen patenttia kohtaan.  Asian käsittely on kesken välimiesoikeudessa.

”Meidän patenttimme on jo vuodelta 1997 ja siellä mainitaan mäntyöljy eli ei se mäntyöljypohjainen diesel ole uusi asia”, kuittaa Lindfors.

Tähteistä raaka-ainetta

Neste Oil valmistaa neljällä tuotantolaitoksellaan – Porvoossa, Rotterdamissa ja Singaporessa – uusiutuvaa biodieseliä yli kaksi miljoonaa tonnia vuodessa. Kaikkia laitoksia ajettiin täysillä 2013 ja niin myös kuluvana vuonna. Liiketoiminta on voitollista. Lähimmän kilpailijan kapasiteetti jää 400 000 tonniin vuodessa. ”Olemme neljästä viiteen vuotta edellä kilpailijoitamme”, arvioi Lindfors.

Biodieselin raaka-aineista jo 66 prosenttia tulee erilaista tähdevirroista. Loppuosa on palmuöljyä. Neste Oilin mukaan sen käyttämä palmuöljy, alle miljoona tonnia vuodessa, on 100-prosenttisesti sertifioitu eli se on tuotettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Tällä hetkellä biopolttoaineiden valmistus on jonkin verran kalliimpaa kuin perinteisen, fossiilisen dieselin valmistus. ”Kun löydämme lisää tähdevirtoja, biodieselin hinta laskee. Yleisesti uskotaan, että fossiilisen öljyn hinta jatkaa nousuaan. Tulee vääjäämättä päivä, jolloin biopolttoaineet ovat edullisempia kuin fossiiliset”, arvioi Lindfors.

Neste Oil on investoinut tähän mennessä noin 1,5 miljardia euroa uusiutuvaan energiaan. ”Valtiolta eli veronmaksajilta emme ole saaneet minkäänlaista tukea tutkimus- tai tuotekehitystyöhömme liittyen NEXBTL:ään”, vaan olemme rahoittaneet kehitystyön itse, kertoo Lindfors. Viime vuonna valtio tuki uusiutuvien energiamuotojen kehitystyötä ja niiden käyttöä noin 450 miljoonalla eurolla.

Uusiutuvat polttoaineet toivat Neste Oilille viime vuonna 2,5 miljardin liikevaihdon. Liikevaihto kokonaisuudessaan oli 17,5 miljardia euroa. Neste Oil on nykyään Suomen suurin yhtiö liikevaihdolla mitattuna. Voittoa biopolttoaineet toivat vähän alle 300 miljoonaa euroa eli noin puolet koko yhtiön vertailukelpoisesta liikevoitosta.

Kemian teollisuus ykköseksi viennissä

Monelle voi olla yllättävä tieto, että kemianteollisuus on noussut Suomen suurimmaksi viejäksi. Leijonanosa menestyksestä kuuluu Neste Oilille. Nokian tilalle on tullut Neste Oil. ”Olemme iloisia, että olemme luoneet uutta liiketoimintaa Suomeen. Biopolttoaineiden lisäksi maailmanlaajuinen kestävä kehitys on meidän toinen kivijalkamme. Olemme Global 100 -listauksen mukaan maailman kuudenneksi vastuullisin yhtiö”, kehaisee Lindfors.

Suomi on maailman huippuluokkaa uusiutuvan energia käytössä. Osuus suhteessa fossiilisiin polttoaineisiin on noin 40 prosenttia. ”Me kannustamme kaikkia ratkaisuja puhtaamman ja kestävän kehityksen mukaisen energian tuottamiseksi liikenteeseen ja sähköntuotantoon”, sanoo Lindfors.