Fazerin Gigolo-mainokselle vapauttava lausunto Mainonnan eettiseltä neuvostolta

Mainonnan eettinen neuvosto on antanut vapauttavan lausunnon Fazerin Pantteri-makeisten televisiomainoksesta. Mainoksessa ulkomaalaistaustainen mies flirttailee suomalaisnaiselle pantterikuvioisissa uimahousuissa. Neuvoston mukaan mainos on tunnelmaltaan hyväntuulinen, eikä kohdista huumoria maahanmuuttajiin.

Mainonnan eettinen neuvosto käsitteli Pantteri-mainosta yksityishenkilön pyynnöstä. Lausunnon pyytäjän käsityksen mukaan mainos vahvistaa ennakkoluuloja maahanmuuttajista loukkaavalla tavalla.

Paula Paloranta
”Voimakkaasti yliampuvan mainoksen huumorin ei katsottu kohdistuvan maahanmuuttajiin”, kertoo pääsihteeri Paula Paloranta Mainonnan eettisen neuvoston päätöksestä.

Mainoksessa tumma pantteriuimahousuihin pukeutunut ja reiluilla rintakarvoilla varustettu mies flirttailee suomalaisnaiselle altaan reunalla. “Minä voisin olla sinun pantteri”, hän sanoo naiselle suomea murtaen. Paikalle saapuu toinen, vaalea ja pyylevä suomalaismies samanlaisissa pantterikuvioisissa uimahousuissa. ”Kulta! Kulta! Täs ois tää siun aurinkovoide”, hän huikkaa naiselle, ja huomatessaan toisen miehen jatkaa: ”Hello! Nice swimsuit!”. Mainostaja on nimennyt mainoksen Gigoloksi.

Mainonnan eettisen neuvoston käsittelyssä mainosta ei todettu etnisen tai kansallisen alkuperän perusteella syrjiväksi eikä hyvän tavan vastaiseksi.

“Mainos on tyylillisesti voimakkaasti yliampuva eikä siten vakavasti otettavissa. Mainoksen miehet ovat selkeästi karikatyyrejä, ja mainoksesta välittyy hyväntuulinen ja humoristinen tunnelma. Huumorin ei voida katsoa kohdistuvan maahanmuuttajiin”, mainonnan eettisen neuvoston pääsihteeri Paula Paloranta kertoo neuvoston päätöksestä.

Mainonnan eettinen neuvosto antaa lausuntoja yksittäisten mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Lausuntoja voivat pyytää kuluttajat, elinkeinonharjoittajat, viranomaiset ja järjestöt. Mainonnan eettisen neuvoston toiminnasta vastaavat Mainonnan Neuvottelukunta sekä Keskuskauppakamari, jossa neuvoston sihteeristö toimii. Annetut lausunnot ovat julkisia.

Mainos on katsottavissa Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=x3TN8gt7T1Q

pantterimainos

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto 25/2014: Pantteri-makeisten televisiomainos