Velkakello kertoo valtionvelan nopeasta kasvusta

Keskuskauppakamari tarjoaa kansalaisille ja eduskuntavaaleihin valmistautuville ehdokkaille mahdollisuuden seurata reaaliajassa, miten valtionvelka kasvaa. Keskuskauppakamarin toimistorakennukseen WTC-taloon asennettu velkakello näkyy Aleksanterinkadulle Helsingissä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä ja velkakello
Velkakellolla haluamme muistuttaa äänestäjiä valtion erittäin nopeasta velkaantumisesta. Eduskuntavaaliehdokkailta tarvitaan vastauksia siihen, miten velkakello saadaan käännettyä, sanoo Risto E. J. Penttilä.

Keskuskauppakamarin ikkunassa näkyvä numerosarja kertoo reaaliajassa, miten valtionvelka kasvaa. Kelloa lanseerattaessa summa on yli 95 miljardia euroa. Osuus yhteisestä velasta jokaista kansalaista kohden ylittää 17 000 euroa.

“Velkakellolla haluamme muistuttaa äänestäjiä ja ehdokkaita valtion erittäin nopeasta velkaantumisesta. Ylisuurille vaalilupauksille ei ole varaa. Kehotamme kansalaisia ja mediaa vaatimaan ehdokkailta vastauksia siihen, miten velkakello saadaan käännettyä”, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä toteaa.

Vaikka Suomen valtionvelka on kansainvälisesti alhainen, se kasvaa nopeasti samalla, kun Suomen velkakestävyys laskee. Valtionvelka on seitsemässä vuodessa kasvanut noin 75 prosenttia. Vuonna 2008 velkaa oli vajaa 55 miljardia ja nyt jo yli 95 miljardia euroa.

Keskuskauppakamarin talouspoliittisen neuvonantajan Johnny Åkerholmin mukaan valtionvelan kasvu kielii talouden epätasapainosta.

“Julkisen sektorin resurssitarvetta ei ole pystytty sopeuttamaan monta vuotta jatkuneeseen talouden supistumiseen ja heikentyneisiin kasvumahdollisuuksiin. On huomioitava, että myös kunnat velkaantuvat nopeassa tahdissa.”

Åkerholm muistuttaa, että lainan ottaminen on tällä hetkellä halpaa, mikä tekee uudistusten lykkäämisestä helpompaa kuin ongelmien ratkaisemisesta.

Julkisen talouden tasapainottamiseksi Keskuskauppakamari vaatii määrätietoista toimintaa seuraavalta hallitukselta. “Menoja on leikattava noin viidellä miljardilla eurolla ja talouskasvua tuettava sääntelyä purkamalla ja verotusta keventämällä”, sanoo Penttilä.

Velkakellon numerosarja perustuu www.velkakello.fi -sivustoon ja se löytyy myös sivustolta www.kauppakamari.fi/velkakello.

Yksi kommentti artikkeliin ”Velkakello kertoo valtionvelan nopeasta kasvusta

1. Minua häiritsee vähän tuo velka kansalaista kohden.
    Ymärrän, että on vaikeata löytää eksaktia lukua veronmaksu kykyisistä, mutta se olis kuitenkin noinarvonakin kuvaavampi luku.

Kommentointi on suljettu.