Saksan innovaatiojärjestelmä on maailman vahvin

Suomalaisten yritysten kannattaa hakeutua tiiviiseen yhteistyöhön saksalaisten yhtiöiden kanssa. Saksa on edelläkävijämaa sekä innovaatioissa että teollisuustuotannossa. Saksassa keskisuurten yritysten asema on hyvin vahva, varsinkin kone- ja laiteteollisuudessa.

gears,nuts and bolts
Saksa on oivaltanut globaalimarkkinoiden lait, kirjoittaa Arto Lahti.

Saksan taloustieteen historiallisen koulukunnan perustaja Friedrich List (1789–1846) uskoi, että talouden voima lähtee maan kyvystä kehittää omaa aluettaan. List vaikutti siihen, että Saksa ja Yhdysvallat lähtivät kehittämään mm. rautateitä, tutkimus- ja kehitystoimintaa (T&K) sekä maan sisäistä tulliliittoa. Listin koulukuntaa uudisti Joseph Schumpeter, joka toi 1930-luvulla maailman tietoisuuteen dynaamisen kilpailuprosessin (innovoi tai kuole).

Suomessa innovatiivisuus nähdään ”luovan tuhon” prosessina, joka synnyttää uusia start-up-yrityksiä. Tämän perustaksi Suomi panostaa noin neljä prosenttia BKT:stä T&K-toimintaan. Innovaatiot ovat pääosin muuta kuin heinähattutyötä, vaikka ovat myös sitä. Saksa on esimerkki maasta, jossa 100 000 huipputiedemiestä mullistaa tekniikan lainalaisuuksia (esimerkkinä Fraunhofer- ja Max Planck -yhteisöt).

Saksan voima lähtee neljästä miljoonasta yrityksiä (pääosa perheyrityksiä), jotka T&K-toiminnassa tai patentoinnissa ovat maailman parhaita. Saksa ei miellä itseään hightech-maaksi, vaikka tässäkin Saksa on johtavia maita. Saksa on mestari teollisuuden käyttöteknologian ylläpitäjänä ja kehittäjänä, painopisteenä kone- ja laiteteollisuus. Saksan yritykset keskittyvät asiakaspalveluun. Noin kymmenen prosenttia Saksan yrityksistä on kansainvälistynyt asiakkaiden mukana.

The Economist (maaliskuu 2014) analysoi Kiinaa. Kiinan osuus maailman teollisuustuotannosta oli vuonna 1990 yksi prosentti, mutta vuonna 2013 20 prosenttia. Samaan aikaan Euroopan osuus on pudonnut puoleen ja on nyt 20 prosenttia. Poikkeuksena on Saksa. Saksassa teollisuus uudistuu, koska yritykset innovoivat. Perheyritykset (Mittelstand) kilpailevat differoinnilla. Saksalla on laaja tarjonta tuotteita, palveluita ja teknologiaa. Saksa on oivaltanut globaalimarkkinoiden lait. Globaalimarkkinoilla on riittävä kysyntä pienilläkin markkinasegmenteillä, jotka kumpuavat asiakastarpeista (niche).

Johtava patenttimaa

Saksan asemaa kuvaa PCT-patenttitilasto, jossa Saksa on kolmas maailmassa. Saksan kaksi vahvaa yritystä (Siemens ja Bosch) ovat johtavia PCT-hakijoita. Saksan Fraunhofer-Gesellschaft on toisena tiedeyhteisöistä Yhdysvaltojen jättiyliopiston (University of California) jälkeen. Saksan suuryritykset ja laaja perheyritysten joukko hankkivat pääosan teknologiasta Saksasta ja ylläpitävät näin maan innovaatiojärjestelmää.

Saksa on markkinajohtaja energiatehokkaan teknologian tarjoajana ja maalla on kolmasosa maailman panteista. Saksalla on varaa panostaa puhtaaseen energiaan. Saksan uuden sukupolven energiatekniikka on mullistava: sen avulla voidaan yhdistää puhdas energiantuotanto ja tehokas teollinen teknologia ja puolittaa koneiden ja laitteiden elinkaarikustannuksia. Saksalla on vahvoja yhtiöitä teknologian kaupallistajina (mm. Siemens ja Bosch) ja sovellusaloilla (mm. Volkswagen) ja aina nälkäinen ”Mittelstand”.

Teknologiavaihtoon tulisi rakentaa tehokkaampia yhteistyön muotoja mm. rahastoperusteisesti.

Saksa on koneteollisuuden voittaja globaalisti ja siksi on tärkeää, että me Suomessa löydämme Saksa-yhteistyön. AHK Finnland on osa Saksan kauppakamarijärjestelmää. Olen neljä vuotta rakentanut pk-yritysten kansainvälistymisohjelmaa Saksa-yhteistyössä, joka nyt on entistä ajankohtaisempi. Lisäksi tulisi rakentaa teknologiavaihtoon tehokkaampia yhteistyön muotoja mm. rahastoperusteisesti. Saksan energiatehokas teknologia antaisi Suomen teollisuudelle kilpailuvaltin. Suomella on suuri DI-työttömyys ja Saksalla DI-vaje, joten laaja-alaisella yhteistyöllä olisi paljon voitettavissa.

Professori Arto Lahti, Aalto-yliopisto

Lisätietoja:

Aalto-yliopiston uutiset: Suomen talouden ongelmat ovat ratkaistavissa Saksan-mallilla