TTIP tukisi vientiä, kuka tukisi TTIP:tä?

Lähes 40 prosenttia suomalaisyrityksistä hyötyisi, mikäli EU ja USA loisivat yhteismarkkinan, korostaa Keskuskauppakamarin johtaja, Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori. Hänen mielestään vaalipuheet viennin vauhdittamisesta vaativat käytännön tekoja, kuten avointa kauppapolitiikkaa ja kaupan esteiden karsintaa.
balance of euro and dollar
Kaikki puolueet vannovat viennin edistämisen nimeen, mutta harva uskaltaa avoimesti tukea esimerkiksi TTIP-sopimuksen aikaansaamista.

Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori muistuttaa, että tasavertaisempien toimintaedellytysten turvaaminen meillä ja maailmalla on valtion ensisijainen tehtävä, yritysten vastuulla on itse viennin onnistuminen.

Ulkoasiainministeriön kaupanesteselvityksen mukaan USA:n markkina on helppo, mutta ei ongelmaton. Suomalaisyritysten ilmoittamista kaupan esteistä yli 30 prosenttia koskee Venäjää ja jopa 15 prosenttia EU:ta ja sen sisämarkkinoita. USA:n osuus kaupan esteistä on vain 4 prosenttia.

“Suurin haaste suomalaisille vientiyritykselle Amerikassa on koneiden ja laitteiden sertifiointi- ja testausvaatimukset. Pahimmillaan ne voivat kasvattaa yritysten vientikuluja jopa 10–15 prosenttia. Tämä on merkittävä hintakilpailuhaitta, erityisesti pk-yrityksille”, toteaa Vuori.

TTIP-sopimuksen hyödyistä arviolta 80 prosenttia syntyisi tulevina vuosina sääntely-yhteistyössä kaupan teknisten esteiden vähenemisen kautta. Tullimaksujen alentumisen hyötyjen arvioidaan olevan 20 prosenttia. Kauppapolitiikan hyödyt syntyvät usein vuosien myötä.

Timo Vuori
“TTIP ei tuo USA:n standardeja suoraan Eurooppaan”, muistuttaa Timo Vuori.

Kulttuurierot turhana huolena?

Suomessa elinkeinoelämä, ay-liike ja maataloustuottajat suhtautuvat myönteisesti TTIP-tavoitteisiin, koska uskovat TTIP:n vahvistavan kasvua ja luovan työpaikkoja.

TTIP-neuvottelut ovat kuitenkin herättäneet poikkeuksellisen laajaa huolta poliitikkojen, erityisesti vasemmiston ja vihreiden keskuudessa sekä kuluttaja- ja ympäristöjärjestön parissa. Esimerkiksi eduskunnan kansalaisinfon TTIP-debatissa 31.3.2015 Timo Vuoren kanssa puhuneet vihreiden edustajat, Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala ja kansanedustaja Johanna Sumuvuori vaativat neuvotteluilta avoimuutta ja julkisia palveluita uhkaavan investointisuojan jättämistä sopimuksen ulkopuolelle. Euroopan ja Amerikan erilaisen sääntelykulttuurin pelätään vaarantavan kuluttajan ja ympäristön suojaa.

“Kansainvälisillä kauppa- ja investointisopimuksilla, kuten TTIP:llä, kumpikin osapuoli, EU ja USA, rajoittaa päätösvaltaansa ja sitoutuu yhteisiin tavoitteisiin kaupan, palveluiden ja investointien osalta”, muistuttaa Vuori. EU on tätä harjoitellut jo vuosia 28-maan sisämarkkinoilla. Vuoren mukaan kuluttajan tai ympäristön suoja ei ole romuttunut, vaikka sääntelyerot ovat isoja pohjoisen ja etelän kesken Euroopassakin.

Valtioilla veto-oikeus kauppapolitiikassakin

Vuori muistuttaa, että kauppapolitiikan pelisäännöt sallivat aina kansalliset suojatoimet esimerkiksi julkisen turvallisuuden tai terveyden nimissä.

“TTIP ei tuo USA:n standardeja suoraan Eurooppaan eikä investointisuoja tai teknisen sääntelyn yhdenmukaistaminen johda automaattisesti kuluttajan tai ympäristön suojelun heikkenemiseen tai julkisten palveluiden alasajoon.”

Vuoren mukaan TTIP:stä on tehty käsittämättömän iso uhka Suomelle ja Euroopalle, vaikka se olisi suuri mahdollisuus kasvua ja työpaikkoja synnyttävän talouden dynamiikan luomiseen maailmantalouden “vanhojen vetureiden” EU:n ja USA:n kesken.


FACC: TTIP kannustaisi suomalaisia pk-yrityksiä USA:n markkinoille

Kauppakamareiden eurooppalaisen yhteistyöjärjestö Eurochambersin kautta Keskuskauppakamari ja 19 kauppakamaria seuraavat EU-tasolla TTIP-neuvotteluita. Finncham-kumppanina toimivan, Suomalais-Amerikkalaisen kauppakamarin (FACC) verkostot USA:ssa ovat myös suomalaisyritysten käytössä.

Maaliskuun alussa 2015 Eurochambersin delegaatio vieraili Washingtonissa tapaamassa USA:n neuvottelijoita ja USA:n kauppakamarin edustajia. Suomea tapaamisissa edustivat
Suomalais-Amerikkalaisen kauppakamarin (FACC) edustajat Toni Toikka (New York) ja Kimmo Kartano (Washington). He uskovat TTIP:n parantavan merkittävästi suomalaisyritysten kilpailukykyä Yhdysvalloissa, mutta pelkäävät USA:n polarisoituneen politiikan vaikeuttavan TTIP-sopimuksen hyväksymistä aikanaan kongressissa. Heidän mukaansa TTIP-keskustelut ovat loistava mahdollisuus myös Suomelle tiivistää poliittisia ja taloudellisia suhteita USA:n kanssa.

4 kommenttia artikkeliin ”TTIP tukisi vientiä, kuka tukisi TTIP:tä?

  1. Investointisuoja pois niin ei vapaakauppasopparissa silloin ole mitöön haittaa. Investointisuoja tarkoittaisi että esim tupakkayhtiöt saavat haastaa suomen oikeuteen koska polttamisen ikäraja on 18-vuotta ja askeissa oltava varoitukset.

    1. Investointisuoja ei tarkoita, että Suomen pitäisi luopua jostain terveysrajoituksista ml nuo tupakkakiellot. Nehän kohdistuvat yhdenmukaisesti kotimaisiin ja ulkomaisiin toimijoihin. Johtopäätöksesi on siis väärä eikä perustu faktatietoihin. Suomessa perustuslaki turvaa kaikille elinkeinonharjoittajille – kotimaisille tai ulkomaisille – yhdenvertaiset toimintaedellytykset, joita voidaan rajoittaa esim. kuluttaja, ympäristö tai terveyssyillä. TTIP ei romuttaisi ennakoivaa terveydensuojaamme. Asiasta on esitetty liian ptikälle meneviä johtopäätöksiä ”populistisin ja poliittisin perusteina”, ei faktojen pohjalta.

  2. Käsitykseni mukaan näillä kanteilla yritykset haluavat selvittää, onko niitä syrjitty vaatimalla tuotepakkauksista tuotetunnusten yms poistamista. Kyseiset jutut ovat keskeneräisiä. TTIP-sopimuksessa pyritään rajaamaan nimenomaisesti tämän kaltaiset asiat pois mahdollisista investointiriidoista. EU haluaa säilyttää oikeuden kaikkiin kansallisiin keinoihin terveyden, kulutttajan ja ympäristönsuojan varmistamiseksi. Eli kokonaisuus ratkaisee ja siitä juuri neuvotellaan. Mitään lopullista ei ole sovittu. Suomelle on tärkeätä että meillä on toimiva investointisuoja keskeisten kauppakumppaneiden kanssa, mutta ettei sitä käytetä ”aiheettomasti” missään olosuhteissa. Sen neuvoteltavat ehdot määräävät. Investointisuojan sulkeminen kokonaan TTIP -sopimuksen ulkopuolelle jo tässä vaiheessa ei ole etujemme mukaista.

Kommentointi on suljettu.