Uusi verojohtaja Ann-Mari Kemell: vaikuttamistyö vaatii heittäytymistä

Ann-Mari Kemell aloittaa Keskuskauppakamarin verotuksesta vastaavana johtajana kesäkuun alusta. Hän on aiemmin toiminut valtiovarainministeriön vero-osastolla erityisasiantuntijana sekä Verohallinnossa erilaisissa asiantuntijatehtävissä, mm. ylitarkastajana.

"Parhaimmillaan verotuksen vaikutus on mahdollisimman vähäinen. Kannatan neutraalia järjestelmää, jossa verokannat ovat alhaisia ja veropohja laaja", sanoo K3:n uusi verojohtaja Ann-Mari Klemell.
”Parhaimmillaan verotuksen vaikutus on mahdollisimman vähäinen. Kannatan neutraalia järjestelmää, jossa verokannat ovat alhaisia ja veropohja laaja”, sanoo K3:n uusi verojohtaja Ann-Mari Kemell.

Ann-Mari on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja oikeustieteen ylioppilas. Kauppakamareissa hän on ennestään tuttu kauppakamarien Tilinpäätös- ja veropäivä -kiertueen puhujana. Hän seuraa tehtävässään Terhi Järvikaretta, joka siirtyi huhtikuussa Valtiovarainministeriön vero-osaston osastopäälliköksi.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joita olet oppinut aikaisemmissa tehtävissäsi?

Olen tehnyt monipuolisia yritysverotukseen liittyviä asiantuntijatehtäviä sekä valtiovarainministeriössä että Verohallinnossa. Kaikista tehtävistä ja projekteista on tarttunut mukaan jotakin erityistä, mutta tärkeimpänä pidän kokonaisuutta eli laajaa näkemystä verojärjestelmästä. Myös hyvät yhteistyötaidot ovat tärkeitä, sillä parhaat ideat syntyvät keskustelemalla ja sparraamalla.

Mitkä ovat tällä hetkellä tärkeimmät verotukseen liittyvät asiat?

Tällä hetkellä tärkeimmät asiat ovat kokonaisveroasteen laskeminen, verotuksen ennakoitavuuden lisääminen ja sukupolvenvaihdosten helpottaminen. Lisäksi yritysverotuksen kansainvälisen kilpailukykyvyn säilyttämiseen on kiinnitettävä koko ajan huomiota.

Mihin suuntaan verotusta pitäisi Suomessa kehittää?

Parhaimmillaan verotuksen vaikutus on mahdollisimman vähäinen. Kannatan siis lähtökohtaisesti neutraalia järjestelmää, jossa verokannat ovat alhaisia ja veropohja laaja. Täysin puhdasoppinen tässä ei kuitenkaan voi olla, sillä esimerkiksi kansainvälinen toimintaympäristö tuo omat paineensa. Välitön tarve kehittää Suomen verojärjestelmää neutraalimmaksi koskee ansiotulon verotusta.

Olet myös aikaisemmin osallistunut Kauppakamarien vero- ja tilinpäätöskiertueeseen. Mitkä aiheet kiinnostavat yrityksiä eniten?

Tuore oikeuskäytäntö ja tulevat uudistukset ovat aina kiinnostavia aiheita.

Miltä tulevan hallituksen verolinjaukset mielestäsi näyttävät?

Tuleva hallitus on tähän mennessä julkaissut verotuksen osalta vasta päälinjansa, jonka mukaan kokonaisveroaste ei nouse. Talouden ja yritystoiminnan kannalta olisi toivottavaa, että hallituskauden tavoite olisi rohkeasti kokonaisveroasteen taittaminen laskuun.

Olet ollut ehdokkaana euro- ja eduskuntavaaleissa. Minkälaista kokemusta olet saanut politiikassa toimimisesta?

Politiikka on parhaimmillaan erilaisten ratkaisumallien ja -vaihtoehtojen etsimistä ja löytämistä. Järjestötyö niin politiikassa kuin muussakin vaikuttamisessa on pitkäjänteistä ja vaatii myös heittäytymistä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?
Pyrin urheilemaan muutamia kertoja viikossa, yleensä käyn spinningissä tai lenkillä ja mahdollisuuksien mukaan myös miekkailemassa. Lisäksi lukeminen ja lasten kanssa elokuvissa käyminen kuuluvat mieluisiin harrastuksiin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Uusi verojohtaja Ann-Mari Kemell: vaikuttamistyö vaatii heittäytymistä

1. Sullahan on terveitä ajatuksia.Mutta avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.Muista se Ann-Mari !!!

Kommentointi on suljettu.