Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien kokonaispalkkiot laskivat

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien kokonaispalkkiot laskivat edellisestä vuodesta lähes 5 prosenttia. Toimitusjohtajien kiinteä vuosipalkka nousi keskimäärin alle prosentin, kun taas tulos- ja osakepalkkioissa oli laskua. Hallituspalkkiot säilyivät vuoden takaisella tasollaan. Keskuskauppakamarin selvitys osoittaa myös, ettei valta keskity harvojen käsiin pörssiyhtiöissä.

Toimitusjohtajien keskimääräiset kokonaispalkkiot laskivat 4,7 prosenttia edellisestä vuodesta. Laskua tapahtui 64 yhtiössä eli yli puolessa kaikista pörssiyhtiöistä. Vuonna 2014 toimitusjohtajien keskimääräinen kokonaispalkkio oli noin 699 000 euroa, kun edellisenä vuotena vastaava luku oli 733 600 euroa.

Toimitusjohtajien kiinteiden vuosipalkkojen keskiarvo oli vuonna 2014 noin 422 000 euroa eli edellisestä vuodesta nousua tapahtui 0,9 prosenttia. Vuotta aiemmin keskimääräinen nousu oli ollut 7,4 prosenttia.

anttiturunen
“Pörssiyhtiöiden maksamissa palkkioissa on havaittavissa malttia. Yhtiöiden väliset erot ovat kuitenkin suuret”, sanoo Antti Turunen.

“Pörssiyhtiöiden maksamissa palkkioissa on havaittavissa malttia. Yhtiöiden väliset erot ovat kuitenkin suuret. Viime vuonna korkein toimitusjohtajalle maksettu kiinteä palkka ylsi 1,9 miljoonaan euroon, mutta pienimmillään palkka jäi 19 200 euroon”, Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen kertoo.

Keskuskauppakamari selvitti suomalaisten pörssiyhtiöiden palkitsemista osana vuotuista Toimiiko hyvä hallinnointi ja avoimuus pörssiyhtiöissä -selvitystään. Selvitys kattaa kaikki pörssin päälistan yhtiöt, joiden ensisijainen listauspaikka on Helsinki, eli yhteensä 117 yhtiötä (27 suurta, 33 keskisuurta ja 57 pientä yhtiötä).

Suurimmat erot kokonaispalkkioihin muodostuivat erilaisista tulossidonnaisista palkkioista, jotka enimmillään muodostivat yli 80 prosenttia kokonaispalkasta. Toisaalta 45 yhtiössä eli 38 prosentissa yhtiöistä ei maksettu kiinteän palkan lisäksi mitään kannustinpalkkioita.

“Toimitusjohtajien palkkioiden sitomista yhtiön hyvään tulokseen voidaan pitää hyvän hallinnoinnin ja osakkeenomistajan edun mukaisina. Ne edistävät johdon sitoutumista yhtiön menestykseen. Sama koskee hallituspalkkioiden maksamista osakkeina”, Turunen toteaa.

Hallituspalkkiot maksettiin osin osakkeina 46 pörssiyhtiössä eli lähes 40 prosentissa kaikista yhtiöistä. Palkkamaltti näkyi myös hallituspalkkioissa, jotka säilyivät pääosin entisellä tasolla. Hallituksen jäsenten keskimääräinen palkkio vaihteli suurten pörssiyhtiöiden 51 000 eurosta pienten yhtiöiden 20 000 euroon vuodessa.

Valta pörssiyhtiöissä ei keskity pienelle joukolle

Pörssiyhtiöiden hallituspaikat eivät kasaudu pienelle joukolle, eikä toimitusjohtajilla ole merkittävää valtakeskittymää hallituksissa, osoittaa Keskuskauppakamarin selvitys. Pörssiyhtiöiden 726 hallituspaikkaa pitää hallussaan yhteensä 640 henkilöä. Hallitusten jäsenillä on siis keskimäärin vain 1,1 hallituspaikkaa. Vertailun vuoksi Yhdysvalloissa hallitusjäsenten keskimääräinen hallituspaikkojen määrä vuonna 2014 oli 2,1.

“Suomessa melko harvalla henkilöllä on hallituspaikka useammassa pörssiyhtiössä samaan aikaan. Väitteet hallituspaikkojen kasautumisesta tai päätösvallan keskittymisestä vaikuttavat perusteettomilta”, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa toteaa.

Linnainmaa huomauttaa, etteivät myöskään toimitusjohtajat kansoita hallituksia. Vain 12 toimitusjohtajaa istuu johtamansa yhtiön hallituksessa. Pörssiyhtiöiden hallituksissa on vähän muidenkaan pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia, sillä ainoastaan neljänneksellä yhtiöistä on hallituksen jäsenenä toisen yhtiön toimitusjohtaja. Oman yhtiön ulkopuolisia hallituspaikkoja pörssiyhtiöiden toimitusjohtajilla on yhteensä 30 kappaletta, eli vain 4 prosenttia kaikista hallituspaikoista.

Suomalaisista pörssiyhtiöistä ei löytynyt myöskään yhtään ristiinvalvontasuhdetta. Kahden pörssiyhtiön toimitusjohtajat eivät istu päittäin toistensa hallituksissa.

Naisjäsenten osuus hallituspaikoista huipussaan

Leena Linnainmaa
“Naisjäsenten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa nousi jälleen. Positiivinen kehitys osoittaa, että itsesääntely toimii”, iloitsee Leena Linnainmaa.

Naisten osuus kaikista suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista nousi tänä keväänä 24 prosenttiin viimevuotisesta 23 prosentista. Suurissa yhtiöissä osuus kasvaa viime vuoden 29 prosentista 30 prosenttiin ja keskisuurissa 23:sta 24 prosenttiin. Sen sijaan pienissä yhtiöissä luku laskee 20:stä 19 prosenttiin.

Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa on kaksinkertaistunut seitsemässä vuodessa ja on kasvanut neljänneksellä viimeisen neljän vuoden aikanakin. Leena Linnainmaan mukaan positiivinen kehitys osoittaa, että itsesääntely toimii.

“Naisten hallituspaikat pörssiyhtiöissä lisääntyvät yhä, vaikka Suomen luvut ovat jo ennestään EU:n huipputasoa. Taustalla on listayhtiöiden hallinnointikoodi, joka vaatii julkista perustelua, jos molemmat sukupuolet eivät ole edustettuina hallituksessa.”

Keskuskauppakamarin selvitys: Toimiiko hyvä hallinnointi ja avoimuus pörssiyhtiöissä