Auktorisoitujen kiinteistöarvioijien määrä kasvoi seitsemällätoista

Suomalaisella kiinteistöalalla kaikkein vaativimpia arvonmäärityksiä tekevien auktorisoitujen kiinteistöarvioijien (AKA) määrä kasvoi 17 arvioijalla. AKA-arvioijien asiantuntemusta kiinteistöjen arvonmäärityksessä käytetään etenkin vaativissa kohteissa tai erityistä puolueettomuutta edellyttävissä tehtävissä, kuten riitatilanteissa.

"AKA-arvioijan palveluja voivat hyödyntää niin kuluttajat, yhteisöt kuin yritykset”, lakimies Raisa Harju muistuttaa.
”AKA-arvioijan palveluja voivat hyödyntää niin kuluttajat, yhteisöt kuin yritykset”, lakimies Raisa Harju muistuttaa.

Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan vaativan AKA-kokeen läpäisi 17 kokelasta 30:sta. Uusia arvioijia saatiin kahdeksalle kauppakamarialueelle ympäri Suomea.

”Kokeella varmistetaan alan paras osaaminen. Kokeeseen pääseviltä edellytetään arviointitehtäviin soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai muuta hyväksyttäväksi katsottavaa koulutusta sekä lisäksi vähintään kolmesta viiteen vuoteen työkokemusta arviointialalta”, kertoo Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Auktorisointeja voidaan myöntää kolmella eri osa-alueella: asuntoauktorisoinnissa, maa- ja metsätalouskiinteistöauktorisoinnissa sekä yleisauktorisoinnissa. Yleisauktorisointi kattaa edellä mainittujen kohteiden sekä toimitilojen lisäksi myös erityiset arviointikohteet, kuten esimerkiksi huoltoasemat, laskettelukeskukset ja kylpylät, hotellit sekä julkiset rakennukset, kuten kirkot ja koulut.

Pätevyydellä pintaa syvemmälle

Tänä vuonna saatiin parin vuoden tauon jälkeen myös uusia asuntoauktorisoituja arvioijia. Yksi asuntoauktorisoinnissa pätevyyden saaneista arvioijista on Pohjois-Savon OP-kiinteistökeskuksen Jaakko Korpela, joka laatii monipuolisesti kiinteistöarviointeja omakotitalokiinteistöistä, kerros- ja rivitalohuoneistoista sekä muista erikoiskiinteistöistä, jotka käsittävät rakennusten ja maan lisäksi mm. metsää ja rantaa.

“Tärkein syy AKA-kokeeseen osallistumiseen oli halu kouluttautua ja kehittyä ammatissani. Kiinteistöarviointi vaatii paljon aikaa ja paneutumista asiaan, sillä lainsäädäntö muuttuu ja kohteet ovat hyvin erilaisia. Pitää päästä pintaa syvemmälle, ja kouluttautuminen antaa tähän loistavan mahdollisuuden”, Korpela kertoo.

Arvo haastavallekin kohteelle

Suomessa toimii yli 200 AKA:a, jotka tekevät vuosittain noin 5000 kappaletta AKA-arviokirjoja. Arvioitavia kohteita näihin arviokirjoihin sisältyy vieläkin enemmän, koska osa arviokirjoista sisältää useita kohteita.

“Kun kyseessä on haastava kohde, kuten liikekiinteistö, hotelli tai golfkenttä, saa kokeneelta ja puolueettomalta AKA-arvioijalta taatusti asiantuntevan arvion kohteen arvosta. AKA-arvioijien asiantuntemusta hyödynnetään esimerkiksi vakuusarvioinneissa, tilinpäätöksissä, vuokrauksissa sekä osituksen ja perinnönjaon yhteydessä. Palveluja voivat hyödyntää niin kuluttajat, yhteisöt kuin yritykset”, Harju kertoo.

Lisätietoa: