Yritys, tunnetko vetoa Latinalaiseen Amerikkaan?

Aasia-huumassa on jäänyt pienemmälle huomiolle valtava maanosa, jonka hyvinkin erityyppisillä valtioilla on paljon mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.

M45A7858
Pienet yritykset saavat hyviä kontakteja kauppayhdistysten kautta pienellä vaivalla, sanoo Suomalais-latinalaisamerikkalaisen kauppayhdistyksen puheenjohtaja Tapani Järvinen.

Meksikon laajat reformit auttavat valtiota pääsemään kasvuun. Brasiliassa ollaan valmiita maksamaan laadusta ja hyvästä teknologiasta. Entä tiesitkö, että Chilessä on tutkimusten mukaan Latinalaisen Amerikan suotuisin ympäristö yrityksille?

Latinalaisen Amerikan monissa maissa on paljon kasvupotentiaalia sekä arvostusta Eurooppaa kohtaan. Suomalaista osaamista halutaan erityisesti terveyden, koulutuksen ja cleantechin aloilla.

Toisaalta on hyvä ymmärtää, että kaikki Latinalaisen Amerikan maat ovat erilaisia, mitä tulee kulttuuriin sekä taloudelliseen ja poliittiseen kehitykseen, kauppayhdistys muistuttaa. “Investointi kuhunkin maahan edellyttää tarkempaa perehtymistä maan erityistilanteeseen”, puheenjohtaja Tapani Järvinen sanoo.

Suomen viennille on tilaa

Usein keskitytään maanosan suuriin valtioihin, mutta Meksikon Suomen suurlähettiläs Anne Lammila ottaa esille myös Väli-Amerikan pienet maat. Lammila toimii Meksikon lisäksi yhdeksässä Väli-Amerikan maassa Suomen suurlähettiläänä. “Suomi toimii näissä maissa vähemmän, mutta miksipäs ei”, Lammila toteaa.

M45A7871
Suurlähettiläs Anne Lammilan mukaan Suomen vienti Meksikoon on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2011.

Meksikolla Lammila toteaa olleen ongelmia imagonsa esiintuomisessa, mutta tilanne on hänen mukaansa pikkuhiljaa paranemassa. Maa onnistui vuonna 2012 luomaan yhteiskuntasopimuksen, joka vietiin läpi ennätysajassa. Sen ansiosta Meksikossa on käynnistetty valtavia hankkeita esimerkiksi infrastruktuurin kehittämisessä.

Meksikossa puretaan telekommunikaatioalan monopoleja ja nyt rakennetaan 4G-verkkoa. “Myös suomalaisyritykset ovat tervetulleita”, Lammila vinkkaa.

Brasilian on jo pitkään povattu olevan tulevaisuuden maa, mutta onko se myös jäämässä sellaiseksi? Suurlähettiläs Markku Virri täydentää käsityksiä: “Ongelmat taloustilanteessa eivät merkitse sitä, että talouden toiminta olisi pysähdyksissä.”

Taantuma on Virrin mukaan iskenyt monille aloille, mutta monilla aloilla investoinnit etenevät.

“Suomen kone- ja laitevienneille on tilaa. Lisäksi on muita sektoreita, joille ennustetaan myönteisempää kautta lähivuosina: älykkäät sähköverkot, satamateknologia ja lentokenttien kehittäminen, vesivarojen hallinta”, Virri listaa.

Kauppayhdistys auttaa saamaan kumppaneita

Brasiliassa, kuten kaikissa alueen maissa, yritykset tarvitsevat paikallisia kumppaneita. “Yhteistyökumppaneiden valintaan kannattaa kiinnittää paljon huomiota jo alussa”, kauppayhdistyksen puheenjohtaja Tapani Järvinen sanoo.

Kauppayhdistys jakaa tietoa yrityksille ja auttaa saamaan yhteyksiä Latinalaiseen Amerikkaan. Tapani Järvinen painottaa, että yrityksille löytyy aina kontakteja, ja yhteydenottoja syntyykin helposti.

M45A7944
Suurlähettiläs Mika-Markus Leinosen mukaan Chilessä on jatkuvasti esillä suomalainen osaaminen opetusalalla.

Latinalaisen Amerikan tilannetta ja talousnäkymiä käsiteltiin 21.8.2015 ulkoasiainministeriön Maailman markkinat -kirjan julkistamistilaisuudessa, jonka järjesti ulkoasiainministeriö yhteistyössä Suomalais-latinalaisamerikkalaisen kauppayhdistyksen ja Keskuskauppakamarin kanssa.

Lue sinua kiinnostavasta valtiosta Maailman markkinat -julkaisusta.

Jyrki Lammi Induforilta sanoi Chilen olevan tärkeä valtio metsä- ja puuteollisuuden alalla.
Jyrki Lammi Induforista sanoi Chilen olevan tärkeä valtio metsä- ja puuteollisuuden alalla.

Esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat saaneet jalansijaa maanosaan:

Valparaiso, Chile