Suomi luisui talousvertailussa

Kansainvälinen kauppakamari ICC listasi Singaporen ja Hongkongin jälleen maailman avoimimmiksi talouksiksi tuoreessa ICC Open Market -selvityksessä. Suomi löytyy vasta sijalta 25 Islannin (9.), Ruotsin (10.) ja Tanskan (12.) jälkeen. “Huolestuttavaa on Suomen jääminen Pohjoismaiden ja Baltian taakse”, toteaa Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori.

Timo-Vuori2
Timo Vuoren mukaan hallitukselta ja Team Finlandilta odotetaan panostusta maakuvan kirkastamiseksi.

“Vaatimaton menestys kansainvälisissä vertailuissa antaa huonon kuvan Suomesta investointikohteena”, sanoo Vuori. Suomi on tippunut sijalle 25 edellisen, vuonna 2013 tehdyn ICC-selvityksen sijalta 17. Pohjoismaat ja Baltian maat ovat säilyttäneet asemansa edelliseen selvitykseen verrattuna.

Vuoren mukaan syynä Suomen kehnoon menestykseen selvityksessä on se, että kansainvälistyminen on yhä liian suppean yritysjoukon harteilla. Viennin ja ulkomaisten investointien määrät ovat romahtaneet, eikä Suomella ole nähty olevan mitään erityisiä luontaisia vahvuuksia investointien houkuttelemiseksi.

“Selvityksen kriteerejä ja johtopäätöksiä voi arvostella liian yksinkertaisiksi, mutta Suomen maakuvalle tällaiset tulokset eivät tee hyvää”, toteaa Vuori.

“Nokian murroksen myötä globaalin vetovoimansa – ainakin toistaiseksi  –  menettänyt Suomi joutuu ponnistelemaan entistä tiukemmin kansainvälisen kilpailukyvyn ja kiinnostavuutensa vahvistamiseksi”, arvioi Timo Vuori. “Tämä vaatii nopeita kansallisia toimia viennin ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi sekä panostusta maakuvan kirkastamiseksi. Hallitukselta ja Team Finlandilta on syytä odottaa nopeita ja konkreettisia tuloksia”, hän jatkaa.

G20-maiden tulevaa huippukokousta varten tehty tuore ICC Open Market -selvitys arvioi 75 maan yrityskentän kansainvälistymistä, maan markkinoille pääsyn ja kaupankäynnin helppoutta sekä onnistumista kansainvälisten investointien houkuttelussa ja kansainvälistä kauppaa tukevan infrastruktuurin tilaa.

Yli 90 prosenttia maailman markkinoista kattava selvitys on tehty ICC:n toimeksiannosta, ulkopuolisen, riippumattoman tahon toimesta perustuen käytettävissä oleviin virallisiin kauppa- ja investointitilastoihin.

ICC Open Market Index 2015 on julkaistu kokonaisuudessaan ICC:n verkkosivuilla.

2 kommenttia artikkeliin ”Suomi luisui talousvertailussa

1. Kun suomalaiset yrittäjät ja yritykset saadaan kiinnostumaan nopeasta kasvusta, suurista markkinoista ja riskien hajauttamista usealle markkinalle, niin kyllä se kansainvälistyminenkin alkaa onnistua. Niin, ja muistetaan kuitenkin asiakaslähtöisyys ja markkinointiin panostaminen.

2. Lasse, puhut asiaa. Lähes 60 % viennistä menee edelleen lähimarkkinoille, joiden kasvuennusteet eivät kovin vakuuttavat. Sopivia markkinoita suomalaisille investointi- ja infratuotteille löytyy maailmalta. Kukaan ei tule hakemaan kuitenkaan kotoa, myyntiä pitäisi osata kohdemaan ja asiakkaan ehdoilla ja jotain pitäisi itsekin tehdä. Valtio ja Team Finland voivat vain rajallisesti avittaa.

Kommentointi on suljettu.