Ulos eurosta tai markkinatalous

Suomelle on kaksi vaihtoehtoa: jättää euro tai siirtyä markkinatalouteen. Edellinen on epärealistinen ja jälkimmäinen ei etene. Tämä on tragedia Suomelle.

Jos Suomi voisi hypätä omaan valuuttaan ilman taloudellisia ja poliittisia siirtymäkustannuksia, se kannattaisi tehdä. Miksi? Siksi, että vallalla oleva talouspoliittinen päätöksentekojärjestelmä, jossa kolmikannalla on korostunut rooli, ei pysty elämään kiinteän valuutan maailmassa. Se on viime vuosina ja viime viikkoina nähty.

Helpointa olisi antautua: sanoa, että emme pärjää kansainvälisessä kilpailuissa näillä pelisäännöillä. Otamme käyttöön oman valuutan, annamme sen devalvoitua ja hyväksymme sen, että elintasomme laskee suhteessa ulkomaailmaan.

Hyppy ulos eurosta ei kuitenkaan ole realistinen vaihtoehto. Eron taloudelliset ja poliittiset kustannukset olisivat arvaamattomat ja todennäköisesti todella suuret. Jäljelle jää siis markkinatalous. Miten siihen siirtyminen etenee? Ei kovin hyvin. Työmarkkinat takkuavat, verotus on tapissa ja julkinen sektori on suurimpia maailmassa.

Hetken näytti siltä, että Sipilän hallitus tekee kaksi historiallista muutosta: siirtää Suomen korporatismista parlamentarismiin ja sääntelytaloudesta markkinatalouteen. Nyt en ole enää niin varma. Kumpikaan historiallisista hankkeista ei oikein etene. Ainoa mikä vielä jotenkuten etenee, on sisäinen devalvaatio. Ja se ei ole mikään pikku juttu. Se on pitkä ja kivinen tie.

Jos sisäinen devalvaatio tehdään ilman työ-, tuote- ja palvelumarkkinoiden merkittävää avaamista luomme kurjuutta ilman uusia mahdollisuuksia. Suomen selviämisen kannalta hallitusohjelmassa on siis kolme asiaa ylitse muiden. Ne ovat paikallinen sopiminen, kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen ja sääntelyn merkittävä purkaminen. Täytyy todella toivoa, että hallitus pitää näistä tiukasti kiinni.

Mutta ei syytetä hallitusta. Varsinkaan kun meillä on ensimmäinen hallitus koko 2000-luvulla, joka oikeasti on ryhtynyt toimeen. Syytetään elinkeinoelämää. Enkä sano tätä vitsinä.

Me elinkeinoelämän edustajat olemme osasyyllisiä siihen suureen talouskriisin, jossa Suomi tänään on. Erään merkittävän yritysjohtajan sanoin, “olemme ylläpitäneet myyttiä menestyksellisestä suomalaisesta konsensus-suunnitelmataloudesta, sotakorvauksista yhteiskuntasopimukseen; ja kun kone on alkanut yskiä, olemme viisaasti pidättäytyneet investoimasta Suomeen ja siirtäneet työtä ja tuotantoa muualle”. Olemme pitäneet huolta yritystemme kilpailukyvystä, mutta antaneet Suomen kilpailukyvyn hiipua.

On aika katsoa totuutta silmiin: emme pysty takaamaan työtä ja toimeentuloa kaikille suomalaisille ellemme tee niitä uudistuksia, joista oli puhetta kun Suomi liittyi Emuun. Suomen on aika siirtyä järjestöjen markkinataloudesta ihmisten markkinatalouteen. Muuten hukka meidät perii.

Tilanne on synkkä, mutta toivoa ei pidä menettää. Kaikkea muuta! Suomessa on uskomaton määrä ihmisiä, jotka haluavat muuttaa maailmaa ahkeruuden, yrittämisen, kokeilemisen ja riskinoton kautta. Heitä löytyy julkiselta ja yksityiseltä sektorilta, urheiluseuroista ja yhdistyksistä. Heitä on eläkeläisissä ja työttömissä. Heitä tulee pakolaisina koko ajan lisää. Meidän on päästettävä nämä ihmiset töihin. Meidän on vapautettava heidät ylisääntelyn kahleista. Oikea aika toimia on nyt.

Artikkeli on julkaistu Suomen Kuvalehden Puheenvuoro-palstalla 16.10.2015

21 kommenttia artikkeliin ”Ulos eurosta tai markkinatalous

 1. Ihmetyttää tämä suomalaisten kiina markkinatalouteen, jossa jo elämme. Täysin vapaa markkinatalous tarkoittaa sitä että köyhä ei pääse köyhyydestä ja rikkain hallitsee maailmaa. Minä en näe että sellainen maailma olisi kovin ideaali tai vapaa

  1. Markkinatalous tarkoittaisi sitä että 1) palkat joustaisivat maan taloudellisen suorituskyvyn mukaisesti ja 2) pääoman kokonaisverotus (yritysten maksama yhteisövero + pääomavero) olisi neutraali. Silloin pääoma kohdentuisi tuottomahdollisuuksien mukaan ja ottaisi enemmän yritysriskiä.

   Mahdollisuuksien tasa-arvosta kaikki puolueet haluavat pitää kiinni, joten köyhälläkin on hyvät mahdollisuudet. Oikeastaan paremmat, sillä vauraammassa maassa olisi enemmän mahdollisuuksia.

 2. Hyvin pelkistetty, tasapuolinen hätähuuto. Kumma juttu, että useimmat ovat samaa mieltä, mutta mitään ei tapahdu

  1. Mistä päättelet, että useimmat ovat samaa mieltä? Tämähän ei pidä lainkaan paikkaansa. Laita toki linkki todisteisiin jos tuollaista väität.

 3. Toimiva markkinatalous takaa vauraan keskiluokan ja siedettävät tuloerot. Suuryrityksiä suosiva integraatio politiikka tuhoaa keskiluokan ja kärjistää tuloeroja, joita ei voida järkevästi tasata tulonsiirroilla.

  korkea verotus ja jäykät työmarkkinat pahentavat kierrettä populistisesta puheesta huolimatta. Julkisen sektorin tehtävä on lievittää vapaan markkinatalouden lieveilmiöitä huolehtimalla yhteiskunnan vakaudesta ja heikoimmista. Mutta nyt julkinen sektori on kahminut itselleen liikaa tehtäviä, joilla ei ole enää mitään tekemistä vakauden kanssa. Eikä ole mahdollista, että suurinosa kansasta olisi heikko-osaisia, joista huolehtiminen kuuluu julkiselle sektorille.

  Vapaaseen markkinatalouteen kuuluu vapaus ja vastuu. Tähän päästään sääntelyä ja korporatismia purkamalla, ja erityisesti palauttamalla ostovoima kansalaisille verotuksen rajulla kevennyksellä.

 4. Hyvin kiteytetty. Se on juuri näin. Lisää vaan myönteistä tekemistä oikeaan suuntaan ja vähemmän valitusta, niin maa voi jopa pelastua.

 5. “Vapaa markkinatalous” tarkoittaa Kokoomukselle täsmälleen sitä, mitä esimerkiksi Luona OY tekee parhaillaan. Eli täyttää taskujaan veronmaksajien rahoilla.

  Säätiöitetyt ja yksityistetyt sosiaalipalvelut Suomessa ovat karmaisevin esimerkki nykysuomen tilasta. “Markkinatalous” tarkoittaa sitä, että verovarat järjestellään kavereille.

  Seuraavaksi markkinoille päästetään Goldman & Sachsin omistama Uber (joka ei maksa senttiäkään veroja Suomeen) ja sen jälkeen pohjavedet myydään vähiten tarjoavalle.

  Nopea Islamisaatio viimeistelee konkurssin. Eihän tälle voi enää muuta kuin nauraa.

  1. No onneksi Risto Penttilä ei puhunut mistään “kokoomuksen markkinataloudesta” vaan ihan vaan markkinataloudesta. Markkinataloudessa ja vapaassa kilpailussa parhaan palvelun myyjä voittaa.

   Uber maksaa ihan lakien mukaan ALVin Suomeen ja Uber kuskit ovat aivan samalla tavalla vastuussa omien verojensa maksusta kuin muutkin yrittäjät.

   Ja markkinataloudessa vedet myytäisiin tietysti parhaiten tarjoavalle. Suomalaisessa suunnitelmataloudessa myydään politiikon tai virkamiehen kaverille.

 6. Hyvä kiteytys, etenkin kun katsoo asiaa minilomalta täältä Tukholmasta.

  Toistamatta sisältöä, niin en voi kuin toivoa että hallitus ja pääministerimme vievät Suomen markkinatalouteen, jossa substanssipohjaisen osaamisen / tekemisen kautta meidän kaikkien on meritoiduttava uudestaan. Ilman vääränlaista säätelyä ja viranomaisviisautta.

 7. Edelleen, enkä voi toistaa tätä liika: Tehkööt parempia tuotteita, opetelkoot maailmalla myymään ja palkatkoot parempia johtajia. Simple!

  1. Joo ja Suomen jalkapallomaajoukkueen pitäisi tehdä enemmän maaleja!

   Kyllä on tyhmä ja turha ohje – ihan kuin yritykset EIVÄT haluaisi j ayrittäisi myydä enemmän ja paremmalla katteella.

  2. Ja niinkuin ehkä olet pörssejä seurannut: Suomalaiset yritykset pärjäävät globaalissa kilpailussa varsin hyvin. JOS olisit edes lukenut tekstin olisit lukenut myös kohdan ”olemme ylläpitäneet myyttiä menestyksellisestä suomalaisesta konsensus-suunnitelmataloudesta, sotakorvauksista yhteiskuntasopimukseen; ja kun kone on alkanut yskiä, olemme viisaasti pidättäytyneet investoimasta Suomeen ja siirtäneet työtä ja tuotantoa muualle”.

 8. Rauno-pappa
  Kiitos Risto,Sinulta tuli jälleen pelkkää asiaa,jo ei Sipilän teesit etene suunniteltuun suuntaa,niin hukka meidät perii.
  Suomi on pahasti suossa,ei sitä vaan tunnu kaikki vielä tunnu ymmärtävän. SAK on pahin asioiden pilaaja,kun torppasi yhteiskuntasopimus neuvottelut,häpeä Lauri.
  Tsemppiä Sipilälle,Stubbilee ja Ristolle.

 9. Miksei hyppy ulos eurosta ole realistinen vaihtoehto? Pelätään turhaan poliittisia seurauksia, taloudelliset seuraukset saattavat olla vielä pahemmat sisäisessä devalvaatiossa. Siitä toipuminen on epävarmaa. Kelluva oma valuutta hoitaa nopeasti viennin ja tuonnin järkevälle tasolle. Muu taloushan on sisäistä ja sitä voimme korjailla.
  Poliittinen maine menee kyllä mutta virheistä pitääkin kärsiä. Islanti on hyvä esimerkki ja toipunut hyvin pankkimainekolauksestaan. Suomihan ei ole vastaava esimerkki, EU:a voi aivan hyvin syyttää vaikeuksista ja tietysti Koivisto, Holkeri, Liikanen, Lipponen nelikkoa Suomen viemisestä täysin epäonnistuneeseen valuuttasekoiluun.

 10. Muutosta tarvitaan koska Suomen nettopalkoilla ei ostovoimaa. Nuorten, pienipalkkaisten ja eläkeläisten kaikki rahat kuluu ruokaan, asumiseen ja lääkkeisiin ja lisäksi tarvitaan h:tisti valtion ja kuntien tukia että ihmiset pärjää. Lääkkeet on 3-4 kertaa kalliimpia vs saksa, ja muu keski-eurooppa johtuen meidän apteekkijärjestelmän, ruoka on samoin n. 2 kertaaa kalliimpaa kiitos keskon ja sok:n ( kunnanilllisten päättäjien avustuksella) ja tiedoksi ei lidl laske omia tuotehintoja saksan tai espanjan tasolle niin kauan kuin se pystyy kasvamaan suomessa ja
  maksimoimaan voiton. Myös asumisen kustannukset vuokra tai omistusasuminen on meillä uskomattoman kallista koska ei kaavoiteta eikä ole pystytty rakentamaan pieniä kohtuuhintaisia asuntoja etelä suomeen. Onhan se uskomatonta kun pystyy edulliisemmin asumaan berliinissä, brysselissä vs meidän metsäisessä espoossa. Tarttess varmaan tehdä jotain.

 11. Lainaus “Meidän on päästettävä nämä ihmiset töihin.”??

  On tieteellisesti todistettu, että ihmisen motivaatioon vaikuttaa kolme seikkaa yli muiden: autonomia, omien kompetenssien käyttö ja yhteisöllisyys eli yhteenkuuluvuus.

  Miksi siis ette käytä tätä tietoa enemmän hyväksemme luodaksenne osallistumista työhön?

  Johtamisesta kirjan kirjoittanut Arto Hiltunen.

  1. “On tieteellisesti todistettu” on ehkä onnettomin argumentti ikinä. Laita nyt hyvä ihminen linkki siihen tutkimukseen.

 12. Penttilän lainaama yritysjohtaja kääntää totuuden kyllä päälaelleen. Kansainvälisten tutkimusten mukaan Suomen – siis nimenomaan kansantalouden, ei yritysten – kilpailukyky on huippuluokkaa, joka tutkimuksessa olemme top 10:ssä. Totuus, jonka spinnaamisesta Penttilälle maksetaan, lienee ennemminkin että suomalaiset yritykset eivät käytä tätä kilpailukykyä hyväksi. Tällöin katse kääntyy yritysjohtajiin. Onko suomalaisten yritysjohtajien kilpailukyky ja osaaminen kansainvälistä huippuluokkaa?

  1. Suomi oli viime syyskuusssa 2014 maailman 4 paras kilpailukyvyltään WEF mukaan. Nyt putosi sijalle 8 (nykyisen hallituksen takia?), mutta ollen vielä kuitenkin pohjoismaiden ykkönen. Itselläni on näkemys että Suomi kansakuntana on varsin kilpailukykyinen, mutta vientiyritysten johto ei sitä alkuunkaan ole. Suuryritysten hallituksen jäsenet nimittelevät edelleen toisiaan toistensa hallituksiin ristiin rastiin. Johtoasemat ovat todellakin pienen porukan leikkikehä. Tästä lukuisten yritysjohtojen degeneroitumis- asiasta ollaan vaiettu kovin paljon. Ensin vientiä kannatteli devalvaatiot, sen jälkeen jonkin aikaa Nokia… Nyt kun ei ole kumpaakaan, on suuryritysten johto joutunut kohtaamaan todellisen kilpailutilanteen kansainvälisillä markkinoilla ja varsin huonolla menestyksellä. Hallituksen suoltama disinformaatio suomen korkeista työvoimakustannuksista on tosiaankin huolestuttavaa valheellisuudellaan. Eurostat vuodelta -13 työvoimakustannukset per tunti: Suomi ja Saksa n. 34€/tunti ja Ruotsi n. 41€/tunti. Eli ruotsin kustannukset ovat suunnilleen 20% korkeammat kuin Suomen, mutta silti pärjäävät paremmin!! Ansioituneen kansantalouden proffan ja äskettäin tunnetun liikkeenjohdon konsultin arviot suuryritysten johdosta: “johtamistaidot surkeita, vieläkin pelolla johtamista. Myyntiosaaminen heikkoa”. Jos Sipilän hallitus aidosti hakisi todellisia syitä heikkoon vientitilanteeseemme, niin he nostaisivat esiin tämänkin puolen. Mutta ei! Minkähän takia?? Itse uskon että sillä taholla on se suurin syy Suomen heikkoon vientitilanteeseen. Vientialan suuryritykset näemmä katsovat, että Suomessa pitää työvoimakustannukset olla 15-35% pienemmät kuin kilpailijamailla, jotta he pärjäisivät kisassa. Tasavertaiseen kilpailuun heistä ei ole. Penttilä ilmeisesti saa palkkansa juuri tuolta “piiri pieni pyörii” -johtajien tahoilta, joiden mukavuudenhalua pitää peittää julkisuudessa viemällä asiat sivuraiteille. Hän kun ei esitä mitään muuta kuin niitä samoja hokemia, mitä on saatu kuulla yli 20 vuotta.

Kommentointi on suljettu.