Velkakellon sadan miljardin raja ylittyy

Valtion velan sadan miljardin raja ylittyy torstaina 26.11.2015 iltapäivällä kello 15.35. Velkakello on esillä kauppakamarien Rytminmuutos-tapahtumassa Finlandia-talolla.

25-11-2015 17-14-57 velkakello
Suomen valtion velan laskennallinen määrä läheni sataa miljardia 25.11.

Keskuskauppakamari asetti velkakellon näkyville helmikuussa 2015. Siitä lähtien uutta velkaa on kertynyt yli puoli miljoonaa euroa tunnissa.

“Velan määrä puistattaa, mutta sitä suurempi ongelma on talouskasvun puute. Ainoa ratkaisu on nopea siirtyminen pohjoismaiseen markkintalouteen, jossa annetaan enemmän tilaa yrittämiselle ja työnteolle”, kommentoi Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä

Suomen valtio ottaa joka minuutti noin 10 000 euroa uutta velkaa. Vuorokaudessa tämä tekee 14,5 miljoonaa.

Risto_EJ_Penttilä2_2014_Lehtikuva_Roni_Rekomaa
Suomen valtio ottaa joka minuutti noin 10 000 euroa uutta velkaa, kertoo Risto E. J. Penttilä.

“Jokaisella suomalaisella on valtion velkaa henkilöauton verran”, Penttilä kiteyttää.
.
Suomen talouden kasvunäkymät ovat teollisuusmaiden alhaisimpia. Syynä ovat väestön ikääntyminen ja se, että Suomesta on pitkään jatkuneen laman aikana kadonnut merkittävä määrä teollista tuotantoa.

Velkakello on esillä kauppakamarien Finlandia-talolla järjestämässä Rytminmuutos-tapahtumassa, johon osallistuu noin 500 elinkeinoelämän vaikuttajaa ympäri Suomea. Tilaisuuden puhujina ovat mm. Sammon puheenjohtaja Björn Wahlroos, Uberin Euroopan johtaja Mark MacGann, OP:n pankkiliiketoiminnan johtaja Jouko Pölönen, Toroidion-hyperauton kehittäjä Pasi Pennanen ja Andreas Rosenlew, joka on ruotsalaisen bränditoimisto Grow’n perustaja.

Finlandia-talolla on esillä näyttö, jonka kautta median edustajat voivat seurata velkakellon tikittämistä yli 100 miljardin. Velkakello ei ole tällä hetkellä näkyvillä Aleksanterinkadulla Helsingissä WTC-talossa käynnissä olevan remontin takia.

Velkakello perustuu velkakello.fi-sivustoon. Velkakelloa voi seurata myös osoitteessa https://kauppakamari.fi/velkakello/.