Arktinen alue houkuttelee edelleen investointeja

Runsaat ja monipuoliset luonnonvarat ovat nostaneet arktisen talousalueen globaalisti kasvavan kiinnostuksen kohteeksi. Euroopan pohjoisimmilla alueilla on runsaasti erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia useille toimialoille. Alueen yhteenlaskettu investointipotentiaali on satoja miljardeja euroja. Mielenkiintoinen kehityssuunta on Aasian maiden, etenkin Kiinan ja myös Japanin viimeaikainen kiinnostuminen arktisista mahdollisuuksista.

arktis

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisimpien osien sekä Venäjän Murmanskin ja Arkangelin alueiden yhteenlaskettu investointipotentiaali on Lapin kauppakamarin arvion mukaan vähintään 197 miljardia euroa. Koska suuri osa potentiaalista pohjautuu luonnonvaroihin, on lähes kaikkien investointihankkeiden käynnistyminen kiinni raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnoista. Suomen kannalta merkittävää on myös läntisten naapureiden Ruotsin ja Norjan jatkuvat investoinnit mm. liikenneyhteyksien rakentamiseen ja meneillään olevien kaivoslaajennusten jatkuminen.

Lapin investointipotentiaalia korottaa kiinalaisomisteisen yhtiön suunnittelema miljardi-investointi, joka maailman ensimmäisenä uuden sukupolven biodieseljalostamona käyttäisi raaka-aineena puupohjaista biomassaa. Hanke toisi lukuisia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille ympäri Suomen ja olisi esimerkki kaivatuista ulkomaisista investoinneista.

Mielenkiintoisina logistiikkamahdollisuuksina Suomen arktiselle alueelle näyttäytyy myös Kiinan massiivinen Silkkitie-projekti. Kiinan presidentin Xi Jinping lanseerasi kunnianhimoisen projektin vuonna 2013, tavoitteenaan yhtenäisen kaupallisen ketjun muodostaminen Kiinan eri maakunnista suoraan Aasian kautta Euroopan keskeisiin talouden solmukohtiin, mukaan lukien arktiselle alueelle.

“On ollut ilo seurata arktisen talousyhteistyön tiivistymistä viime vuosina. Tarkkailijajäsenmaat ovat osoittaneet kasvavaa kiinnostusta yhteistyöhön. Varsinkin Aasian maiden aktiivisuus on lisääntynyt. Mielenkiintoisimmat toimijat ovat Kiina sekä Japani, joka solmi viikko sitten sopimuksen Venäjän kanssa Jamalin LNG:n kuljettamisesta Koillisväylän kautta. Arktisen talousneuvoston toiminnan käynnistyminen voi myös aktivoida liiketoimintaa pohjoisessa”, kommentoi Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki.

Arktisen alueen liiketoimintamahdollisuudet esillä Rovaniemellä

Arktisen alueen liiketoiminnan edistämiseksi Lapin kauppakamari järjestää vuosittain kansainvälisen Arctic Business Forum -tapahtuman. Tänä vuonna tapahtuma pidetään 6.–7. huhtikuuta Rovaniemellä. Tapahtuma kokoaa yhteen arktisesta bisneksestä kiinnostuneet yritykset ja elinkeinoelämän sidosryhmät Suomesta ja maailmalta.

Puheenvuoroissa käsitellään arktisen talousalueen investointi- ja kehitysnäkymiä ottamalla huomioon viimeisimmät globaalit sekä alueelliset muutostekijät. Yritysten välisen yhteistyön edistämiseksi ohjelmaan on varattu useita verkostoitumisen paikkoja. Arktisesta kauppakamariyhteistyöstä ohjelmassa on kauppakamarien jäsenyrityksille suunnattu oma osionsa.

Lisätietoja tapahtumasta sekä ilmoittautumiset 29.3. mennessä arcticbusinessforum.com sekä abf@chamber.fi. Seuraa tapahtumaa Twitterissä @ArcticBusinessF