Valinnanvapaus tuo tasa-arvoa ja laatua sotepalveluihin

Valinnanvapaus tuo tasa-arvoa ja parempaa terveyttä, kun asiakkaat saavat jatkossa valita sotepalvelun tuottajan ja kilpailu nostaa palveluiden laatua, arvioi Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa hallituksen linjausta.

Keskuskauppakamarin lakiasiat-yksikköä vetävä varatoimitusjohtaja, toimitusjohtajan sijainen varatuomari Leena Linnainmaa 16. huhtikuuta Helsingissä.
Sote-palveluiden valinnanvapaus merkitsee tasa-arvoisempaa järjestelmää, sanoo Keskuskauppakamarin laki-asioiden johtaja Leena Linnainmaa.

Hallitus linjasi, että monituottajamalli ja valinnanvapaus sote-palveluissa toteutetaan. Uusi järjestelmä on tulossa voimaan 1.1.2019. Uudistuksella tavoitellaan kolmen miljardin euron säästöjä sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventamista samoin kuin palveluiden turvaamista koko maahan.

“Hyvä, että perusteista on päästy vihdoinkin sopuun. Nyt on aika keskittyä olennaiseen eli toimintatapojen kokonaisvaltaiseen uudistamiseen. Vain näin voimme saavuttaa sote-uudistukselle asetetut tavoitteet säästöistä sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventumisesta. Uudistus antaa hyvän pohjan tuottavuuden lisäämiselle ja palvelujen parantamiselle uuden teknologian avulla”, kommentoi Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Valinnanvapausjärjestelmässä yhteiskunta määrittelee palvelulupauksen, johon kaikki ovat tasavertaisesti oikeutettuja. Yhteiskunta myös määrittää kriteerit, jotka palveluntuottajien on täytettävä. Julkiset ja yksityiset palveluntarjoajat asetetaan samalle viivalle.

“Onnistuneesti toteutetussa uudistuksessa sote-palveluiden valinnanvapaus merkitsee tasa-arvoisempaa järjestelmää ja parempaa terveyttä. Kilpailu nostaa laatua, kun asiakkaat saavat valita palveluntarjoajan”, toteaa Linnainmaa. Nykyjärjestelmässä raha ratkaisee: lääkäriin pääsee samana päivänä yksityisellä puolella ja työterveydenhuollossa, kun taas julkisia palveluita voi joutua jonottamaan viikkojakin.

Hallitus päätti järjestää sote-palvelujen rahoituksen valtiovetoisesti. Vero kerätään osana valtion tuloveroa. Keskuskauppakamarin veroasioista vastaava johtaja Ann-Mari Kemell pitää päätöstä hyvänä. Hallituksen päätös vastaa Keskuskauppakamarin aikaisemmin esittämää mallia.

“Uusi verottaja tai veromuoto olisi lisännyt paineita kiristää verotusta, kun tavoitteena pitäisi päinvastoin olla verotuksen keventäminen”, Kemell toteaa. Kemellin mukaan on tärkeää, että maakunnille ohjattavaan rahoitukseen sisällytetään kannusteita. Muutoin sote-uudistukselle asetettuja kustannussäästöjä ei saavuteta.