Myös pienempien yritysten pitää suojata immateriaalioikeutensa

Liiketoimintojen globalisoituessa yhä pienemmät suomalaisyritykset joutuvat immateriaalioikeuksiin kohdistuvien loukkausten kohteiksi. Vain pieni osa yrittäjistä ymmärtää suojata omia tuotteitaan ja palveluitaan, vaikka kaikilla olisi suojattavaa, kertoo uunituoreen IPR käytännönläheisesti -kirjan kirjoittaja, Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä.

Minna Aalto-Setälä

Immateriaalioikeuksia tarvitaan, sillä Suomen talous ja menestyminen maailmanmarkkinoilla perustuvat yhä enemmän tietoon ja yrittäjyyteen. Tekijänoikeuksiin, patentteihin ja tavaramerkkeihin liittyvät loukkaukset ovat kuitenkin yhä yleisempiä, ja liiketoimintojen globalisoituessa myös aiempaa pienemmät yritykset joutuvat niiden kohteiksi.

“Yhä pienemmät yritykset tarvitsevat käytännön tietoa siitä, miten yrityksen eri muodoissa olevia tuotteita, palveluita ja tietotaitoa on mahdollista toisaalta suojata ja toisaalta puolustaa”, sanoo Aalto-Setälä.

Yritys voi Aalto-Setälän mukaan pahimmassa tapauksessa menettää oikeudet omiin tavaroihinsa ja palveluihinsa liittyviin tunnuksiin. Ulkomailla toimii yrityksiä, jotka esimerkiksi rekisteröivät suojaamattomia tavaramerkkejä omiin nimiinsä.

“Pahimmassa tapauksessa yritys ei voi itse käyttää omaa merkkiään tai joutuu lunastamaan oman tunnuksensa korkealla hinnalla sen kaapanneelta toimijalta”, Aalto-Setälä toteaa.

Auttaakseen yrittäjiä tiedonhankinnassa, Aalto-Setälä on kirjoittanut yhdessä asianajaja Markku Tuomisen, mallioikeusasiamies Asta Uhlbäckin ja patenttiasiamies Christoffer Sundmanin kanssa tänään 15.4. julkistettavan kirjan IPR käytännönläheisesti (Kauppakamari).

Immateriaalioikeuksilla suuri taloudellinen merkitys

Teollis- ja tekijänoikeudet (IPR) vaikuttavat paljon kaikkien toimijoiden, mutta erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten menestykseen. Tuoreen EU:n tavaramerkki- ja malliviraston tekemän raportin mukaan immateriaalioikeuksia omistavilla yrityksillä on 29 prosenttia suurempi liikevaihto työntekijää kohden. Kuitenkin raportin mukaan pk-yrityksistä vain 9 prosentilla on teollisoikeuksia.

EU:n komission tutkimuksen mukaan IPR-intensiivisten alojen osuus EU:n ulkomaankaupasta on peräti 90 prosenttia. Siksi Aalto-Setälän mukaan on tärkeää, että yhä pienemmät yritykset tuntevat IPR:t ja osaavat käyttää niitä hyödyksi omassa liiketoiminnassaan. Kirjan tarkoitus on tuoda käytännönläheistä tietoa yrittäjien saataville.

Ajatuksena on ollut kirjoittaa käytännöllinen ja helppolukuinen työkalu yrityksille asiaan perehtymiseksi. Immateriaalioikeudet ovat monimutkaisia, mutta eivät mahdottomia omaksua.  IPR käytännönläheisesti -kirja on vastaus tähän haasteeseen”, Aalto-Setälä kertoo.

ipr_kansi_web

Minna Aalto-Setälä, Christoffer Sundman, Markku Tuominen ja Asta Uhlbäck: IPR käytännönläheisesti (Kauppakamari).

Myynnissä Helsingin seudun kauppakamarissa (Kalevankatu 12, ma-pe klo 8-16) ja verkkokaupassa osoitteessa: https://www.kauppakamarikauppa.fi/ipr-kaytannonlaheisesti.html#.Vw9vD4WLRD8