Greenpeacen arviot TTIP:n riskeistä yliampuvia

Greenpeacen vuotamiin salaisiin TTIP-asiakirjoihin tutustunut Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja ja Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori ei pidä uusia tietoja huolestuttavina. “On mahdotonta, että EU ja 28 kansallista parlamenttia hyväksyisivät sopimuksen, joka aiheuttaisi ympäristölle, ilmastolle ja kuluttajille suuria riskejä. Se olisi EU:n kauppapolitiikan itsemurha”, toteaa Vuori.

Timo Vuori
Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuoren mielestä laajaa yhteiskunnallista keskustelua TTIP:stä voidaan käydä sitten, kun se on olemassa ja parlamenttien käsiteltävänä.

Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori toivoo nyt työrauhaa TTIP-neuvottelijoille, joiden pitäisi syksyllä aloittaa viimeinen vääntö sopimuksen sisällöstä.

“Kauppaneuvotteluissa käydään aina kovaa vääntöä sopimuksen sisällöstä. Toki USA:n ja EU:n välillä on isojakin eroja sääntelykulttuurissa, mutta TTIP-sopimuksen saavuttaminen vaatii molemmilta kompromisseja”, toteaa Vuori.

Vuoren mukaan on tärkeää, että kauppapolitiikan avoimuutta lisätään ja ymmärretään sen keskeinen rooli kasvun moottorina. “On kuitenkin huomattava, että kaikkiin poliittisiin neuvotteluihin liittyy aina tietty luottamuksellisuus. Muuten kompromisseja ja tuloksia ei saada aikaiseksi.” Vuori toteaa, että laajan yhteiskunnallisen keskustelun aika koittaa, kun konkreettinen TTIP-sopimusehdotus on parlamenttien käsiteltävänä.

Vuori ihmettelee julkisuudessa olleita tietoja siitä, että TTIP-kauppasopimuksen vastustaminen olisi lisääntynyt. “Mitä ihmiset todellisuudessa vastustavat, jos vastustetaan TTIP-sopimusta, jota ei vielä ole edes saatu valmiiksi?” pohtii Vuori.