Suomalaisyritykset: Venäjän kotimarkkinat toipumassa, vienti Venäjälle ei vedä

Venäjällä toimivat suomalaisyritykset suhtautuvat pitkästä aikaa varovaisen toiveikkaasti tulevaisuuteen. Hyvin pärjäävät erityisesti yritykset, joilla on paikallista tuotantoa Venäjällä, osoittaa tuore Venäjän kaupan barometri.

Timo Vuori

Venäjällä toimivat suomalaisyritykset näkevät maan taloudessa tasaantumisen merkkejä parin vuoden synkän talouslaskun jälkeen, osoittaa Venäjän kaupan barometri, johon vastasi lähes 700 idänkauppaa tekevää suomalaisyritystä. Viime syksynä vain 30 prosenttia yrityksistä uskoi Venäjän talouden vahvistumiseen, mutta nyt luku on noussut 52 prosenttiin.

Vientikaupan näkymät ovat edelleen kehnot. “Vientiyrityksiä paremmin olosuhteisiin ovat sopeutuneet yritykset, joilla on paikallista tuotantoa Venäjällä. Tämä johtuu ensisijaisesti Venäjään kohdistuvista pakotteista ja ruplan heikosta arvosta”, toteaa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori.

Venäjän kotimarkkinat ovat Vuoren mukaan rauhoittumassa, mutta venäläisten heikentynyt ostovoima tuntuu yhä Suomen viennissä ja matkailussa.

Vuodesta 2002 tehtyyn Venäjän kaupan barometritutkimukseen osallistui lähes 700 suomalaisyritystä huhtikuussa 2016. Tutkimuksen suoritti Taloustutkimus Suomalais-Venäläisen kauppakamarin, East Officen, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Keskuskauppakamarin toimeksiannosta. Barometri julkaistiin 9.5.2016 kello 9.00.