Saudi-Arabiassa mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä ja Lähi-idän suurin talous. Öljyn hinnan lasku on saanut maan pohtimaan elinkeinoelämänsä monipuolistamista. Esillä on myös tarve lisätä naisten panosta työelämässä. Saudi-Arabia tarjoaa mahdollisuuksia muun muassa elintarvike- ja terveysteknologian yrityksille.

young business people group have meeting and working in modern bright office indoor
Terveysteknologia ja terveyspalvelut tarjoavat suomalaisillekin vientiyrityksille paljon mahdollisuuksia Saudi-Arabiassa.

Vuonna 2015 Saudi-Arabian valtiontalouden alijäämä oli lähes 100 miljardia dollaria. Alijäämää paikataan leikkauksilla ja öljyrahastolla, jonka arvo on yhä yli 600 miljardia dollaria. Merkittävin muutos on kuitenkin Saudi-Arabian pyrkimys vähentää taloudellista riippuvuutta öljystä muun muassa globaalilla sijoitustoiminnalla.

Saudi-Arabia julkisti 25.4.2016 Saudi Vision 2030:n, joka onnistuessaan modernisoi maan taloutta suurin harppauksin ja myös lisää naisten osallistumista työelämään. Maailman arvokkaimmasta yrityksestä, valtion öljy-yhtiöstä Saudi Aramcosta suunnitellaan yksityistettäväksi viiden prosentin siivu. Pörssilistautuminen olisi maailmanhistorian suurin.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa ja johtaja Anne Horttanainen vierailivat huhtikuussa Saudi-Arabiassa ja tapasivat paikallisia vaikuttajanaisia. Samalla oli mahdollisuus tehdä havaintoja suomalaisten yritysten mahdollisuuksista maassa.

Matka osoitti, kuinka yksipuolinen kuva Suomessa on Saudi-Arabiasta. Epäilemättä siksi maan potentiaalia kauppakumppanina ei ole täysin tunnistettu. Arabian niemimaalla katseet suuntautuvat usein Arabiemiraatteihin, joka kuitenkin on markkinana huomattavasti Saudi-Arabiaa pienempi. Toki suomalaisia yrityksiä toimii Saudi-Arabiassa, esimerkiksi Kone toimittaa hissit Jeddaan rakenteilla olevaan maailman korkeimpaan rakennukseen Kingdom Toweriin. Planmeca on kertonut yli 70 miljoonan euron suurkaupastaan, jolla toimitetaan yliopistosektorille huipputeknologiaa. Myös Stockmann-konserniin kuuluva Lindex toimii maassa.

Suomen Riadin suurlähettiläs Pekka Voutilainen kannustaa suomalaisyrityksiä ottamaan maan mukaan kasvustrategiaan. Moni suomalainen yritys tekee jo alueella kauppaa, mutta mahdollisuuksia olisi Voutilaisen mukaan huomattavasti suurempaan.

Vaikka alhaisen öljynhinnan vuoksi valtiontalous on huomattavan alijäämäinen, maassa on suuria pääomia ja sijoituskohteita etsitään. Esimerkiksi valmiille konsepteille löytyy maasta rahoittajia.

Terveysteknologia ja terveyspalvelut tarjoavat maassa suuria mahdollisuuksia. Esimerkiksi diabetesta sairastaa maan aikuisväestöstä lähes 20 prosenttia.

Yli 30 miljoonaa asukasta saavat aikaan merkittävästi kysyntää vauraassa maassa, jossa kulttuuriharrastemahdollisuudet ovat vähäiset ja vapaa-ajan vietto kietoutuu pitkälti shoppailun ympärille. Kuluttajasegmentti tarjoaakin mahdollisuuksia esimerkiksi elintarvikkeiden, muodin ja sisustuksen osalta. Funktionaalisilla elintarvikkeilla voisi olla menekkiä. Ramadanin aikaan makeisten kysyntä nousee huippuunsa.

Ripeillä toimilla voisi vielä ehtiä osallistumaan 21.–24.11.2016 Jeddassa pidettäville ruokamessuille. Kun elintarvikevienti Venäjälle kituu eikä EU:sta ole odotettavissa kasvua, elintarvikeyritysten strategiasuunnittelussa olisi aika kääntää katse Arabian niemimaalle.

Meille tutut lähialueet eivät osoita kasvun merkkejä. Viennin kirittäminen nousuun edellyttää uusien markkinoiden löytämistä. Toki uusissa markkinoissa on omat haasteensa, ja Lähi-idän kaupankäyntitavat voivat olla vieraita suoraviivaisille suomalaisille. Tätä ei pidä kokea ylitsepääsemättömänä esteenä. Saudi-Arabia on kääntämässä kasvojaan ulospäin, ja maa tarjoaa suomalaisyrityksille merkittäviä mahdollisuuksia.

Teksti on julkaistu lyhennettynä Kauppalehden Debatissa 10.5.2016.

Lue lisää: