Naisia ennätysmäärä pörssiyhtiöiden hallituksissa ja toimitusjohtajina

Naisten osuus kaikista suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista nousee tänä keväänä 25 prosenttiin ja suurissa pörssiyhtiössä 32 prosenttiin. Koskaan aiemmin naisilla ei ole ollut yhtä suurta osuutta kaikista hallituspaikoista. Ennätysluvut on saavutettu ilman kiintiöitä. Lisäksi pörssiyhtiöiden toimitusjohtajissa on nyt viisi naista, ennätys sekin.

Kirjoittaja Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa osallistui keväällä myös Keksi-kuvasuunnittelutoimiston Naisjohtajat esiin -kampanjaan. Kuva: Janne Mikkilä / Keksi
Liiketoimintajohdossa on edelleen varsin vähän naisia, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa. Linnainmaa osallistuu keväällä Naisjohtajat esiin! -kampanjaan http://keksit.fi/naisjohtajat. Kuva: Janne Mikkilä / Keksi

Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan naisjohtajien osuus hallituspaikoista on noussut uuteen ennätykseen. Nyt naisten osuus on jo 25 prosenttia kaikista hallituspaikoista. Viime vuonna naisten osuus oli 24 prosenttia, kun vielä vuonna 2008 osuus oli ainoastaan 12 prosenttia.

Suurissa pörssiyhtiöissä naisten osuus hallituspaikoista nousee tänä vuonna 32 prosenttiin. Luku on erittäin korkea myös kansainvälisessä vertailussa. Myös keskisuurissa ja pienissä pörssiyhtiöissä naisten osuus hallituksissa kasvaa. Keskisuurissa yhtiöissä osuus kasvaa viime vuoden 24 prosentista 26 prosenttiin ja pienissä pörssiyhtiöissä 19 prosentista 20 prosenttiin.

”Yhä useammin miesjäsenen tilalle valitaan nainen. Jos hallituksiin uudelleen valittuja jäseniä ei oteta huomioon, naisten osuus oli jo 35 prosenttia kaikista vuonna 2016 uutena nimitetyistä hallitusjäsenistä”, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Naisten osuutta pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on edistetty pörssiyhtiöitä sitovalla hallinnointikoodilla, jossa on vuodesta 2008 ollut suositus, että hallituksessa on oltava molempia sukupuolia. Jos näin ei ole, yhtiön on annettava asiasta julkinen selitys. ”Elinkeinoelämän itsesääntelyllä syntynyt hallinnointikoodi on lisännyt merkittävästi naisten hallituspaikkoja. Suosituksen antovuonna 2008 vain puolella pörssiyhtiöistä oli yhtään naista hallituksessa, kun nykyisin 90 prosentilla on molemmat sukupuolet hallituksessa edustettuina”, Linnainmaa toteaa.

Naisten osuus pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista on ollut erittäin vähäinen. ”Tässäkin on nyt positiivinen käänne, kun Padma Ravichander nimitettiin 9.5.2016 Tecnotree Oyj:n toimitusjohtajaksi. Nyt pörssiyhtiöissämme on viisi naista toimitusjohtajana, ennätys sekin”, Linnainmaa sanoo.

Nyt pörssiyhtiöidemme toimitusjohtajista on ensimmäistä kertaa 4 prosenttia naisia. Suomessa aletaan saavuttaa kansainvälisiä lukuja, sillä Yhdysvalloissa Fortune 500 -yhtiöiden toimitusjohtajista 4 prosenttia on naisia ja Britannian suurimpien yritysten (FTSE 100) toimitusjohtajista 6 prosenttia.

Ennestään pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia ovat Marimekko Oyj:n Tiina Alahuhta-Kasko, Sanoma Oyj:n Susan Duinhoven, Soprano Oyj:n Kaisa Vikkula ja Suominen Oyj:n Nina Kopola. Heistä pisimpään toimitusjohtajana on ollut Nina Kopola, joka nimitettiin vuonna 2011, ajankohtana, jolloin yhtään naista ei toiminut pörssiyhtiön toimitusjohtajana. Susan Duinhoven puolestaan on ainoa nainen suuren pörssiyhtiön toimitusjohtajana. Muut naisten johtamat ovat pieniä pörssiyhtiöitä.

”Hallituspaikat ja toimitusjohtajuudet ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu. Naisia on yhä varsin vähän liiketoimintajohdossa, josta heidän osuutensa pörssiyhtiöissä on 11 prosenttia. Vaikka luku on noussut vuosittain, määrä on vielä vähäinen”, Linnainmaa huomauttaa.

Marraskuussa 2015 julkistetussa Keskuskauppakamarin vuotuisessa naisjohtajaselvityksessä havaittiin, että nuoret naiset ovat nousemassa johtoryhmiin. Nimittäin johtoryhmien 36–45-vuotiaista jäsenistä on suurempi osuus naisia kuin vanhemmissa ikäluokissa. Ensi syksynä julkaistava Keskuskauppakamarin seuraava naisjohtajaselvitys tulee osoittamaan, jatkuuko positiivinen trendi.

Tai tilaa naisjohtajien uutiskirje!