Naisjohtajuus kiinnostaa myös Arabiemiraateissa

Arabiemiraateissa naisilla on huomattavasti enemmän mahdollisuuksia päästä työelämään ja edetä uralla kuin Persianlahden konservatiivisemmissa maissa. Perinteiset lasikatot löytyvät kuitenkin vielä Arabiemiraateistakin.

Keskuskauppakamarin naisjohtajaohjelman Anne Horttanainen vieraili Arabiemiraateissa vaihtamassa kokemuksia naisjohtajuudesta. Kuva: Nepenthes
Arabiemiraateistakin löytyy perinteiset lasikatot. Kuva: Nepenthes

Persianlahden alueella insinööriopiskelijoista 60 prosenttia on naisia, mikä on huomattavasti enemmän kuin Euroopassa ja USA:ssa, joissa keskiarvo jää alle 30 prosenttiin. Arabiemiraateissa naisia on nähty niin ministereinä, tuomareina kuin hävittäjälentäjänäkin.

Vaikka moni asia on Emiraateissa mennyt eteenpäin ja naiset ovat erityisen kiinnostuneita omien yritysten perustamisesta, on perinteiset lasikatot monella sektorilla ja erityisesti yrityselämässä vielä rikkomatta. Keskuskauppakamarin naisjohtajohjelma herättikin Emiraateissa positiivista kiinnostusta.

Esikuvilla on merkitystä. Fatima Al Jaber on alueen merkittävin bisnesnainen, joka insinöörikoulutuksensa avulla on kohonnut isänsä perustaman perheyrityksen Chief Operation Officeriksi. Yritys on Arabiemiraattien suurin työllistäjä yli 50 000 työntekijällä ja lähes 5 miljardin varallisuudella.

Fatima Al Jaberin merkittävin ansio on kuitenkin se, että hän tuo esille hyvin suorapuheisesti sen, että kaikki on mahdollista myös naisille urapolulla, jos halua ja rohkeutta riittää. Hän pyrkii voimaannuttamaan arabinaisia ottamaan paikkansa bisneselämässä. Hän korostaa voimakkaasti, että  sukupuolen sijasta taitojen, valmistautumisen ja intohimon pitäisi olla määrittäviä tekijöitä henkilön menestykselle.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa ja johtaja Anne Horttanainen vierailivat Saudi-Arabiassa, tapasivat paikallisia vaikuttajanaisia ja kertoivat Keskuskauppakamarin kansainvälisesti palkitusta naisjohtajaohjelmasta. Anne Horttanaisen matka jatkui vielä Arabiemiraatteihin, jossa kokemuksia naisjohtajuuden edistämisestä jaettiin molemmin puolin. Paikalliset vaikuttajanaiset kertoivat, miten tyttöjä on kannustettu menestyksekkäästi opiskelemaan STEM-aineita (science, technology, engineering, and math) ja Horttanainen puolestaan kertoi naisjohtajuuden edistämisestä itsesääntelyn keinoin Suomessa.

Suomen suurlähetystöjen järjestämät tapaamiset olivat selvä osoitus naisasian ajankohtaisuudesta Arabian-niemimaalla. Keskuskauppakamarin naisjohtajaohjelma herätti kiinnostusta, ja vierailusta uutisoitiin muun muassa Arab Newsissä ja Gulf Newsissä. Aika näyttää, näemmekö tulevaisuudessa emiraattinaisia vierailulla Suomessa, jolloin voimme jakaa vielä  enemmän kokemuksia toistemme kanssa  niin yrittäjyydestä kuin lasikaton purkutöistäkin.