Suomalaisen muotoilun juhlaa – ansiomerkki Ratialle

Ristomatti Ratian suunnittelemat vaatteet ja käyttötavarat ovat tuttuja koko kansalle. Tänään 75 vuotta täyttänyt muotoilija palkittiin Keskuskauppakamarin rautaisella ansiomerkillä kiitoksena hänen työstään suomalaisen elinkeinoelämän hyväksi.

Ristomatti Ratia ja Risto E. J. Penttilä

Ristomatti Ratian töissä yhdistyvät yksinkertaisuus, raikkaat kuosit sekä omaperäinen muotoilu. Niiden muotokieli on puhutellut kansaa läpi vuosikymmenten, ja hänen vuonna 1972 Marimekolle suunnittelemansa olkalaukku onkin nyt myydympi kuin koskaan.

Koko kansan rakastama ikoninen suunnittelija juhli 75-vuotispäiväänsä vakiopaikassaan Kaivopuiston Café Ursulassa, kun hänet yllätettiin tiedolla Keskuskauppakamarin rautaisesta ansiomerkistä.  

Rautainen ansiomerkki myönnetään erityisen merkittävästä teosta yrityksen hyväksi. Merkin ainutlaatuisuudesta kielii sekin, että niitä myönnetään vuosittain vain noin 20 kappaletta.

“Ristomattia voidaan pitää Suomen ensimmäisenä lifestyle-suunnittelijana, jolle työnteko on ollut elämäntapa. Ihailen hänen luontevaa suhtautumista asiakkaisiin, hänelle kaupallisuus ei koskaan ole ollut kirosana”, luonnehdittiin juhlatilaisuudessa Ratian uraa.

Monipuolinen ura läpi vuosikymmenten

Ristomatti Ratia astui vanhempiensa Armi ja Viljo Ratian perustaman Marimekon palvelukseen vastavalmistuneena vuonna 1967. Yhteistyö Marimekon kanssa on jatkunut eri muodoissa läpi vuosikymmenten, mutta Ristomatti Ratialla on myös pitkä kokemus yrittäjyydestä. Oman Ratia Brand Co Oy:n hän perusti jo 1999.

“Keskuskauppakamari kiittää Ristomatti Ratiaa ansiokkaasta työstä suomalaisen elinkeinoelämän hyväksi. On hienoa saada olla mukana palkitsemassa miestä, jonka työn hedelmät ovat tavalla tai toisella koskettaneet lähes jokaista suomalaista”, kommentoi palkitsemistilaisuuteen osallistunut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä.