Mainonnan eettinen neuvosto (MEN) on antanut huomautuksen, koska tubettajan videopostaus ei ollut tunnistettavissa mainokseksi. Tapaus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva mainonnan eettinen neuvosto on antanut huomautuksen YouTube-mainosvideosta Playstation-peliä mainostavalle Activision-nimiselle yritykselle.

Videoverkostoyritys United Screens oli etsinyt mainostajalle tubettajan eli henkilön, joka tekee videoblogeja. Tubettaja teki 14 minuutin mainosvideon, jossa hän pelaa markkinoille tulevaa Playstation-peliä ja kommentoi pelaamistaan sekä pelin ominaisuuksia. Tubettaja totesi muun muassa seuraavaa: “Mä haluaisin tämän videon avulla innostaa teitä hommaamaan tän pelin.”

Mainoksesta valitettiin sillä perusteella, ettei siitä käy selvästi ilmi, että kysymyksessä on mainos. Lisäksi valittaja kiinnitti huomiota käytettyihin kirosanoihin.

Videon tarkoituksena oli edistää uutuuspelin menekkiä. MEN katsoi, että mainos ei ollut selkeästi tunnistettavissa mainokseksi.

“Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n markkinoinnin perussäännöt ovat selkeät. Niiden mukaan markkinoinnin tulee olla selvästi tunnistettavissa markkinoinniksi. Jos mainos esitetään mediassa, joka sisältää toimituksellista aineistoa, mainos tulee esittää siten, että se voidaan tunnistaa mainokseksi. Markkinoinnista tulee myös selkeästi käydä ilmi, kenen lukuun se toteutetaan”, Paloranta kommentoi.

Videon yhteydessä oli maininta siitä, että video on sponsoroitu. Sponsoroidussa ohjelmassa ei kuitenkaan saa rohkaista ostamaan sponsorin tuotetta viittaamalla siihen erityisesti ja mainosluonteisesti.

Lisäksi mainos sai huomautuksen siinä käytettyjen kirosanojen vuoksi. Alatyylinen kielenkäyttö alaikäisiä kiinnostavaa tuotetta mainostettaessa on neuvoston vakiintuneen ratkaisukäytännön mukaan hyvän tavan vastaista. MEN korostaa mainostajan yhteiskunnallista ja ammatillista vastuuta.

Sosiaalisessa mediassa toteutettavaan markkinointiin pätevät samat säännöt kuin markkinoinnin perinteisiin muotoihin. Jos mainostaja on epävarma menettelynsä oikeellisuudesta, se voi pyytää ennakkolausuntoa mainonnan eettiseltä neuvostolta tai Keskuskauppakamarin liiketapalautakunnalta. Mainonnan neuvottelukunta rahoittaa neuvoston toimintaa.

Lisätietoja:
Paula Paloranta
Keskuskauppakamari
pääsihteeri, markkinointioikeudelliset asiat
paula.paloranta@chamber.fi

Linkki lausuntoon: https://kauppakamari.fi/statement-archive/men-132016-playstation-pelin-mainos-youtubessa-mainoksen-tunnistettavuus-kielenkaytto/
Mainonnan eettinen neuvosto https://kauppakamari.fi/asiantuntemus/lautakunnat/men/lausunnot/
LaeppaVika: Minun kohtaloni (Destiny the Taken King) (linkki videoon)

Mainonnan eettinen neuvosto antaa lausuntoja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Lausunnot ovat luettavissa verkkosivuilla mainonnaneettinenneuvosto.fi. Yritys voi pyytää neuvostolta luottamuksellista ennakkolausuntoa siitä, onko suunniteltu mainos hyvän tavan mukainen. Ennakkolausunnon hinta on 750 euroa.

Keskuskauppakamarin liiketapalautakunta ratkoo yritysten välisiä kiistoja. Lautakunta arvioi yrityksen menettelyn hyvän liiketavan mukaisuutta. Yritys voi pyytää lautakunnalta myös ennakkolausuntoa suunnittelemansa markkinoinnin hyvän liiketavan mukaisuudesta. Lisätietoa: liiketapalautakunta.fi

2 kommenttia artikkeliin ”Ensimmäinen tapaus laatuaan: huomautus videoblogista, jota ei tunnistanut mainokseksi

1. Asiaan liityvä video LaeppaVialta aka.Rauskilta.
    Suosittelen katsomaan.

Kommentointi on suljettu.