Kesämorsian: Älä tule huijatuksi sormus- tai mekkokaupoilla

Kesä on iloisten perhejuhlien aikaa, ja esimerkiksi häihin liittyy usein myös suuria hankintoja. Kokematon ostaja voi kuitenkin olla helppo saalis epärehelliselle koru- tai vaatemyyjälle. Keskuskauppakamarin auktorisoimat asiantuntijat kertovat parhaat vinkkinsä onnistuneiden kauppojen hieromiseen.

hääkuva
Häämekon hinta voi jopa puoliintua ensimmäisen käyttökerran jälkeen, korut taas säilyttävät arvonsa.

Tyypillisiä ostoksia häiden alla ovat mekko- ja koruostokset. Molemmissa yksittäisen ostoksen hinta voi nousta jopa nelinumeroiseksi. Keskuskauppakamarin auktorisoimien asiantuntijoiden mukaan turvallisinta on tehdä hankinnat luotettavista myymälöistä ammattitaitoisen myyjän opastuksella.

“Ulkomailta tai epämääräisistä verkkokaupoista hankituista ostoksista on aina vaikeampi lähteä perimään oikeuksiaan, mikäli ongelmatilanteita ilmenee”, kommentoi Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Kankaisiin erikoistunut HTT-tavarantarkastaja Satu Fält-Itkonen peräänkuuluttaa kuluttajilta tarkkaavaisuutta ja huolellisuutta.

“Vaateostosten yhteydessä pitää olla tarkkana materiaalin suhteen. Esimerkiksi Raion-silkki ei ole silkkiä, vaan viskoosia”, varoittaa Fält-Itkonen.

Hän kehottaakin tutustumaan huolella vaatteen tuotetietolappuun. Jos mekko menee pilalle, vaikka hoito-ohjetta on seurattu tarkkaan, siirtyy vastuu hoito-ohjeen laatijalle.

Myyjän ammattitaitoon kannattaa luottaa

Yleensä ammattitaitoinen myymälähenkilökunta osaa opastaa oikeanlaisen mekon valinnassa. Monia kuitenkin houkuttelee verkkokauppojen usein huokeammat hinnat. Jos ostoksen tekee omatoimisesti internetissä, on syytä olla erityisen tarkkana, varsinkin mittatilausmekkojen suhteen.

“Kannattaa tarkistaa, että ohjeistukset mittapisteiden sijainneista ovat erittäin selkeät. Esimerkiksi lantionympärys voi heittää useilla senteillä riippuen siitä, mistä kohtaa mittauksen tekee”, Fält-Itkonen kertoo.

Jos aikoo myydä mekkonsa eteenpäin käytön jälkeen, tulee Fält-Itkosen mukaan huomioida, että arvo laskee jopa puolella heti ensimmäisestä käyttökerrasta.

“Mekko kannattaa silti pestä tai pesettää heti käytön jälkeen, sillä lika syö tekstiiliä. Pesun jälkeen mekkoa tulisi säilyttää pukupussissa riippuvassa asennossa myyntihetkeen saakka”,  Fält-Itkonen neuvoo.

Koruissa kannattaa panostaa laatuun

Toisin kuin vaatteet, laadukas koru säilyttää arvonsa hyvin. Vihkisormuksen tulisikin kestää paitsi muodin vaihtelut myös pitkäaikaista päivittäistä käyttöä.

“Sormuksessa käytettävien kivien tulisi olla kovuudeltaan jokapäiväistä käyttöä kestäviä. Sopivia kiviä ovat esimerkiksi timantit. Myös sormuksen valmistustapa olisi hyvä tietää. Käsin taottu sormusrunko on metallurgisilta ominaisuuksiltaan sitkeämpi ja kestävämpi kuin valettu”, neuvoo koruihin erikoistunut HTT-tavarantarkastaja Henrik Kihlman.

Kannattaa myös huolehtia siitä, että jalokivistä saa riittävästi tietoa ennen ostopäätöksen tekoa ja että niiden mukana tulevat todistukset ovat luotettavien, kansainvälisesti tunnustettujen jalokivilaboratorioiden myöntämiä.

“Pahinta, mitä voi sattua, on tietenkin se, että korussa oleva timantti  ei olekaan aito. Perehtymällä laatuluokituksiin ja timanttien todistuksiin voidaan välttää sudenkuoppia”, Kihlman aprikoi.

Keskuskauppakamarin auktorisoimat, hyväksytyt tavarantarkastajat (HTT) ovat alansa parhaita ammattilaisia ja puolueettomia asiantuntijoita, jotka suorittavat palvelun tai tavaran teknisen tarkastuksen.