Uusien norminpurkupakettien sijaan olisi keskityttävä hallitusohjelman toteuttamiseen

Keskustan eduskuntaryhmässä on pitkin talvea valmisteltu uutta byrokratian purkamispakettia, jossa kerrotaan olevan jopa 200 uutta ehdotusta byrokratian ja sääntelyn purkamiseksi. Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan mielestä uusien pakettien sijaan olisi keskityttävä hallitusohjelman täytäntöönpanoon, sillä ohjelman keskeiset norminpurkutoimenpiteet ovat vielä toteuttamatta. Tähän tarvitaan nyt vahvaa poliittista ohjausta.

Pile of official papers with color stickers

Keskusta on uutistietojen mukaan laatinut uutta byrokratian purkamispakettia, jossa on yhteensä 200 uutta ehdotusta sääntelyn purkamiseksi. Paketti julkaistaan todennäköisesti ensi viikolla Oulussa puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan mielestä on hienoa, että norminpurkuun on herätty. Uusien pakettien sijaan olisi kuitenkin keskityttävä nykyisen hallitusohjelman täytäntöönpanoon.

“Hallitusohjelma on normien purkamisen suhteen toteuttamista vailla valmis. Esimerkiksi konkreettinen määräajat sisältävä palvelulupaus lupa- ja valitusprosesseista olisi oivallinen ratkaisu nykyiseen lupien viivästymiseen ja takkuamiseen”, toteaa Linnainmaa.

Nykyinen hallitusohjelma sisältää paljon hyviä norminpurkuun liittyviä tavoitteita, jotka ovat kuitenkin pääsääntöisesti jääneet toteuttamatta. Merkittävistä toimista vain kaupan aukioloaikojen vapauttaminen tapahtui ripeästi.

Toimenpiteet lähinnä kosmeettisia

Hallitusohjelman toteuttamiseksi ympäristöministeriö asetti lokakuussa 2015 “kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen” -työryhmän, jonka kuului taklata norminpurkuun liittyviä haasteita. Työryhmän toimeksiantoon kuului päätösprosessien lyhentäminen, ELY-keskuksien roolin muuttaminen neuvoa-antavaksi sekä valitusoikeuden rajaaminen. Tavoitteena oli lyhentää ja sujuvoittaa rakentamisen sekä kaavoituksen päätösprosesseja.

“Ympäristöministeriön työryhmän esitys maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi ei täytä sille asetettuja tavoitteita kuin osittain. Lopputuloksena on elinkeinoelämän näkökulmasta katsottuna pääosin kosmeettisia toimenpiteitä”, kommentoi Linnainmaa.

Työryhmän tavoitteeksi oli asetettu rakentamisen ja kaavoituksen päätösprosessien lyhentäminen ja sujuvoittaminen. Konkreettiset toimenpiteet kuitenkin puuttuvat esityksestä.

“Hallitusohjelmassa on luvattu lupaprosessien kiirehtimismenettely isojen teollisten hankkeiden osalta. Sen käyttöönotosta ei näy jälkeäkään esityksessä, vaikka kansantaloutemme janoaa investointeja”, Linnainmaa kommentoi.

Osittain toteutumatta jää myös työryhmän toimeksiantoon kuulunut ELY-keskuksien roolin muuttaminen neuvoa-antavaksi ja valitusoikeuden rajaaminen.

“Yrityksillä seisovat miljardihankkeet lupabyrokratiassa, vaikka juuri tämän työryhmän piti sujuvoittaa tilannetta. Sen laatima esitys ei kuitenkaan tuo asiaan selkeää muutosta. Hallituksen on nyt viipymättä jatkettava työryhmältä keskeneräiseksi jäänyttä työtä. Sujuvat lupaprosessit ovat elinehto sille, että investoinnit Suomeen käynnistyvät. Lupien sujuvoittaminen edellyttää nyt vahvaa poliittista ohjausta, sillä muuten työ ei näytä etenevän”, Linnainmaa vaatii.