Vanhempien aktiivisuus voi nopeuttaa kuntien puuttumista koulujen sisäilmaongelmiin

Poikkeavaa väsymystä, selittämätöntä päänsärkyä, silmien kutinaa ja jatkuvia tulehduskierteitä. Home aiheuttaa oireita tuhansille suomalaisille. Erityisen hankalassa asemassa ovat ne lapset ja henkilökunnan jäsenet, jotka tänäkin syksynä joutuvat palaamaan kosteusvaurioiden pilaamiin koulurakennuksiin.

harju-raisa2

Keskuskauppakamarin auktorisoima HTT-tavarantarkastaja, rakennusinsinööri, rakennusterveysasiantuntija (RTA) Hannu Leisimo kehottaa vanhempia tarkkailemaan lastensa vointia. Pitkään kestävä, muutoin selittämätön oireilu saattaa kieliä koulurakennuksen sisäilmaongelmista.

“Jos pitkäaikaista oireilua ilmenee, kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä kouluterveydenhuoltoon. Sitä kautta asiaa voidaan viedä eteenpäin ja tutkia, esiintyykö oireita yhteisössä laajemmin”, Leisimo neuvoo.

Aina kunnat eivät kuitenkaan tartu riittävän hanakasti todettuihin sisäilmaongelmiin. Korjaus- ja tutkimustöitä saatetaan lykätä jopa vuosilla budjettisyihin vedoten. Vanhempien kannalta odottelu voi kuitenkin olla turhauttavaa, varsinkin jos ongelmia vähätellään eikä syihin haluta puuttua. Pahimmillaan oppilas voi joutua käymään vuosia sisäilmaongelmaisessa koulussa.

“Jos huolestuneet vanhemmat kyllästyvät odotteluun, kannattaa heidän itse olla aktiivisia ja tilata sisäilman ja rakenteiden kuntotutkimus tavarantarkastuksena vaikkapa Keskuskauppakamarin auktorisoimalta HTT-tavarantarkastajalta”, Leisimo toteaa.

Puolueettomassa tutkimuksessa tarkastellaan koko rakennus laaja-alaisesti.

“Tavallisissa insinööritoimistojen tekemissä kuntokartoituksissa saatetaan keskittyä liian kapea-alaisesti tutkimaan vain sitä, minkä asiakas pyytää. Todellisuudessa sisäilmaongelmaiset rakennukset ovat monivammaisia. HTT-tarkastajan ammattitaitoon kuuluu, että hän osaa suositella asiakkaalle tarpeeksi laajaa selvitystä. Näin rakennus saadaan kokonaisvaltaisesti tutkittua ja homeongelmat taklattua pysyvästi”, Leisimo selventää.

HTT-tavarantarkastajien auktorisoinnista vastaava Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju korostaa, että puolueettoman asiantuntijan lausunto voi vauhdittaa viranomaisten toimintaa ja koulurakennuksen kunnostuksen aloittamista.

“HTT-tavarantarkastajat ovat alansa parhaita ammattilaisia ja puolueettomia asiantuntijoita, jotka suorittavat rakennuksen teknisen tarkastuksen. He toimivat valvonnan alaisena ehdottoman puolueettomasti, huolellisesti ja tavarantarkastusta koskevaa ohjesääntöä noudattaen. Tavarantarkastajat ovat antaneet oikeudessa tavarantarkastajan vakuutuksen”, hän muistuttaa.