Verkkotunnuksia koskevat säännöt muuttuvat – varaudu ajoissa

Yritysten on viimeistään nyt syytä varautua merkittävään verkkotunnuksia koskevaan uudistukseen. Sen myötä myös ulkomaalaiset toimijat voivat vapaasti hakea fi-verkkotunnuksia. Lisäksi omasta etu- ja sukunimestä muodostettu domain vapautuu.

tietokoneen-kayttaja

Uudet fi-verkkotunnuksia koskevat säännöt tulevat voimaan 5.9.2016. Jatkossa fi-verkkotunnuksen haltijan ei tarvitse olla Suomen kansalainen tai kaupparekisteriin merkitty vaan myös ulkomaalaiset toimijat voivat vapaasti hakea fi-päätteisiä verkkotunnuksia.

“Yritysten kannattaa varmistaa, että kaikki heidän tarvitsemansa verkkotunnukset ovat varmasti heidän hallussaan. On mahdollista, että ulkomaalaiset kilpailijat varaavat kilpailumielessä verkkotunnuksia itselleen”, Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä toteaa.

Hänen mukaansa on näyttöä tapauksista, joissa kilpailija tai muu yritys varaa tahallaan toisille tärkeiksi arvioimiaan domaineja.

“Nämä tunnukset suostutaan sitten vapauttamaan ainoastaan tuntuvaa maksua vastaan. Tosin maailmalta löytyy myös tapauksia, joissa kilpailija ei ole suostunut myymään domainia, vaan yritys on joutunut vaihtamaan oman verkkotunnuksensa”, Aalto-Setälä kommentoi.

Oikeus omasta nimestä muodostettuun domainiin poistuu

Uudistus poistaa lisäksi yksityishenkilön oikeuden omasta nimestä muodostettuun domainiin. Etu- ja sukunimen yhdistelmästä muodostuvia verkkotunnuksia voi jatkossa hakea vapaasti.

Tämä vaikuttaa paitsi yksityishenkilöihin, myös sellaisiin yrittäjiin, jotka tekevät työtä henkilöbrändin kautta.

“Esimerkiksi suunnittelijat, taiteilijat tai ammattiurheilijat kuuluvat tähän ryhmään. Jos arvelee tulevaisuudessa tarvitsevansa omasta nimestä muodostettua fi-verkkotunnusta, kannattaa se varata itselleen”, Aalto-Setälä neuvoo.

Verkkotunnusten hallinnointi siirtyy välittäjälle

Jatkossa fi-verkkotunnuksen voi hankkia ainoastaan omalta verkkotunnusvälittäjältä. Vain välittäjä voi rekisteröidä fi-verkkotunnuksia ja tehdä muutoksia tunnuksen tietoihin. Aikaisemmin kuka tahansa yrityksen edustaja tai yksityishenkilö on voinut varata itselleen vapaan fi-verkkotunnuksen.
“Kannattaa huomioida, että oma verkkotunnus ei jatkossakaan saa loukata kenenkään aikaisemmin rekisteröimää nimeä tai tavaramerkkiä”, Aalto-Setälä toteaa.

6 kommenttia artikkeliin ”Verkkotunnuksia koskevat säännöt muuttuvat – varaudu ajoissa

1. Kuka on “oma verkkotunnusvälittäjä”?

1. Hei,

Tietoyhteiskuntakaaren mukaan verkkotunnusvälittäjällä tarkoitetaan viestintävirastolle verkkotunnusvälitysilmoituksen tehnyttä toiminnanharjoittajaa. Vain verkkotunnusvälittäjä voi jatkossa tehdä merkintöjä verkkotunnusrekisteriin. Eli viranomaisen tällaiset tehtävät siirretään kansainvälisen mallin mukaisesti yksityisille toiminnanharjoittajille 5.9.2016 lähtien. Lisätietoja löytyy viestintäviraston sivuilta:

Verkkotunnusvälittäjää voi hakea seuraavasta osoitteesta:

Tästä pääsee ainakin eteenpäin.

2. Miksi tällainen muutos? Kuka tai ketkä tätä vaativat?

1. Hei! Lakimuutokset on tehty tietoyhteiskuntakaaren valmistelun yhteydessä ja ne on valmisteltu viranomaistaholla.

Suomessa on .fi-verkkotunnuksia voinut hakea viestintävirastolta joko itse tai verkkotunnusvälittäjän avulla eli meillä on ollut käytössä sekamalli. Muualla Euroopassa on yleisesti siirrytty tällaisesta mallista verkkotunnusvälittäjien käyttöön, jolloin ei ole erillistä omaa mahdollisuutta hakea tunnusta. Viranomaisten mukaan keskinen syy verkkotunnusvälittäjämallin käyttöönotossa on ollut tarve yhdenmukaista toimintoja ja lisätä asiakastyytyväisyyttä. ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) on myös suositellut ohjeissaan sekamallista luopumista.

3. Mistä tämän fi-tunnuksen voi hakea? En löytänyt sivuilta asiaan liittyvää linkkiiä.

Kommentointi on suljettu.