On palkinto nähdä itse suunniteltu merkki ylpeän kantajansa rinnalla

Keskuskauppakamarin ansiomerkkejä 25 vuoden aikana ajanmukaistanut ja uusinut, sekä uusia merkkejä suunnitellut Risto Salmenoja on toisen polven kultaseppä, joka jo nuorena sai seurata tunnettujen muotoilijoiden työskentelyä. Salmenojalla on kokemuksensa ansiosta kyky yhdistää merkkiin tai mitaliin liittyvät vaatimukset: sen on täytettävä asiakkaan toivomukset ja heraldiikan asettamat vaatimukset sekä oltava tuotannollisesti järkevä.
risto-salmenoja

“1990-luvulla Merkkikeskus Sorsalla yhteistyö kuvanveistäjien ja muotoilijoiden kanssa oli äärimmäisen mielenkiintoista ja antoi potkua omaan suunnittelutyöhön. Mitaleja ja merkkejä syntyi tasaisesti erilaisille yrityksille, yhteisöille ja järjestöille. Tuolloin tein mm. Keskuskauppakamarin vanhan rautaisen ansiomerkin”, kertoo Salmenoja.

Työ 2000-luvulla Suomen Rahapajan suunnittelutiimissä oli Salmenojan mukaan antoisaa aikaa ja kokemuksia erilaisista projekteista kertyi paljon. Vuodesta 2011 eteenpäin työ jatkui Kultakeskuksessa. Eläkkeelle jäätyään Salmenoja ryhtynyt yrittäjäksi, jolloin yhtenä mieleen jääneenä projektina on ollut Elinkeinoelämä kiittää ansioristin suunnittelu Keskuskauppakamarille. Into suunnittelutyöhön jatkuu edelleen.

Ansiomerkkien suunnittelussa on Salmenojan mukaan parasta onnistumisen ilo, se kun joskus hyvin pitkänkin ”puurtamisen” jälkeen merkki on valmis. Haasteen luo suunnittelijan mukaan se, että merkin on samanaikaisesti oltava tuotannollisesti järkevä, täytettävä asiakkaan antamat raamit ja oltava näyttävä sekä heraldisesti oikein tehty.

Salmenojan mieleen on jäänyt kuvanveistäjä Heikki Häiväojan ohje: ”Suunnittelutyö jakautuu kolmeen osaan. Ensin on taustatyö ja elementtien etsiminen, sitten itse tekeminen ja kolmantena valmiin työn ihailu, iloitseminen ja itsensä kiittäminen.”

“On palkitsevaa nähdä merkki, jonka olen suunnitellut, käytössä ylpeän kantajansa rinnalla,” Salmenoja sanoo.

Uusia merkkejä suunnitellessa Salmenoja perehtyy kulloinkin kyseisen merkin aiheeseen ja taustoihin. Toisinaan hän kertoo joutuvansa varsin oudoille alueille ja sitä kautta todella mielenkiintoisiin seikkailuihin. Tästä taustatyöstä rakentuu Salmenojan mukaan elementit, joiden avulla hän kokoaa mitalin.

“Elämässäni visuaaliset asiat ovat tärkeitä. Nautin erilaisten muotojen sekä pintojen havainnoinnista ja tarkkailusta. Tästä huomaan löytäväni inspiraatioita suunnittelutyöhöni,” toteaa Salmenoja.

Kysyttäessä Salmenojan suosikkimerkkiä, hän toteaa kaikkien merkkien olevan näyttäviä ja ajattomia.

“Jos joku on valittava niin Rautainen ansiomerkki. Patinoidussa hopeassa erottuvat merkin muodot, kultainen keskiosa johon upeasti leiskuva violetti ruusuke sopii täydellisesti,“ Salmenoja sanoo.

Viimeisin Keskuskauppakamarille suunniteltu ansiomerkki on 100-vuotisjuhlamerkki.

“Tämän merkin suunnittelua helpotti se, että ansiomerkissä päätettiin säilyttää runkona kuusenhavuseppele, johon liitettiin Suomen 100-vuotisjuhlan elementtejä, jotka asettuivat merkkiin vaivattomasti,” Salmenoja kertoo merkin suunnittelusta.