Vievätkö kilpailijat kiertotalouden pelimerkit yritykseltäsi?

Kaipaatko inspiraation siemeniä siihen, miten kehittää oman yrityksen liiketoimintaa vastaamaan kestäviä ratkaisuja janoavan maailman tarpeisiin? Sitran kokoama Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista valottaa kiertotalouden mahdollisuuksia esittelemällä Suomen mielenkiintoisimpia kiertotalouden liiketoimintaesimerkkejä viiden liiketoimintamallin näkökulmasta. Listaa kahlaamalla voi löytää osviittaa omaan kehitystyöhön.

2016-10-26-kasvu_open_sorasahi_768x432px

Sitran Heikki Sorasahi esitteli kiertotalouden viittä liiketoimintamallia ja Kiertotalouden kiinnostavimmat-listaa kasvuyrityksille lokakuussa KasvuOpen-tapahtumassa Jyväskylässä. Kuva: Riina Pulkkinen / Sitra

Lähdetään liikkeelle tuote-elinkaaren pidentämisen liiketoimintamallista. Siitä hyvänä esimerkkinä on traktorivalmistaja Valtra, joka on luonut uutta kannattavaa liiketoimintaa käytettyjen vaihdelaatikoiden uudelleenvalmistuksesta. Panttimaksujen ansiosta tehtaalle palautuvat käytetyt vaihteistot kunnostetaan uuden veroisiksi, mikä säästää jopa 85 % energiaa ja reilusti materiaaleja uuden vaihteiston valmistukseen verrattuna. Asiakas hyötyy edullisemmasta tuotteesta. Voisiko panttimaksuilla vastaavasti edistää vaikkapa vaatteiden tai elektroniikan kiertotaloutta?

Panttimaksut voivat olla hyödyksi myös tuote palveluna -liiketoimintamallissa. Silloin asiakas maksaa vain tietystä toiminnosta tai suorituskyvystä ja mikä huomionarvoisinta: tuotteiden omistajuus säilyy palveluntarjoajalla. Hyvä esimerkki on RePack, joka tähtää verkkokaupassa syntyvän pakkausroskan vähentämiseen. Yritys tarjoaa palveluna verkkokaupoille vähintään 20 kertaa uudelleenkäytettäviä postipakkauksia. Kierto sulkeutuu, kun loppukäyttäjä palauttaa pakkaukset postin kautta kiertoon ja saa panttimaksun takaisin etukuponkina.

Kolmas liiketoimintamalli kattaa digitaaliset jakamisalustat, joiden yleistyminen myllertää erityisesti kuluttajamarkkinoita. Jakamisalustat edistävät muun muassa liikennejärjestelmän järkevöittämistä, sillä nykytilanteessa autot ruostuvat ja ”raha makaa” parkkipaikoilla yli 90 prosenttia ajasta. Tätä ongelmaa selättää esimerkiksi Shareit Blox Car -palvelu, jonka kautta kuka tahansa voi vuokrata autoaan toisille ja näin parantaa autonsa käyttöastetta. Jakamisalustojen tarjoajat saavat leipänsä palvelun kautta kulkevien maksutapahtumien komissioista.

Uusiutuvuusliiketoimintamallissa huomio kiinnittyy mahdollisimman kierrätettäviin tai biohajoaviin tuotteisiin. Inspiroivana esimerkkinä on Kotkamills, jonka kartonki-innovaatio mahdollistaa helposti kierrätettävät kartonkikupit. Tähän asti esimerkiksi tavanomaisten take away -kuppien kierrätys kun on ollut hyvin hankalaa ja lähes olematonta kuppien muovipinnoitteen vuoksi.

Liiketoimintamalleista viides, resurssitehokkuus ja kierrätys, on kiertotalouden peruspilari. Esimerkiksi nostettakoon Granon ja TouchPointin yhteistyö: tilatessaan Granolta mainosbanderollit asiakas voi tilata samoista banderolleista myöhemmin valmistettuja liikelahjoja.

Edellä mainitut esimerkit ovat nostoja Kiertotalouden kiinnostavimmat -listan 19 ensimmäisestä esimerkistä. Maailman markkinat ovat avoinna edelläkävijöiden ratkaisuille – olisiko omasta liiketoiminnastasi esimerkiksi Sitran listalle? Ilmoita yrityksesi kiertotalouden kiinnostavasta toimintamallista tästä linkistä avautuvalla lomakkeella. Myös EK on hiljattain kerännyt kiertotalouden liiketoimintaesimerkkejä Syty kiertotaloudesta! -julkaisuun.

Heikki Sorasahi
Kiertotalouden asiantuntija, Sitra

Sitra julkaisee syksyn kuluessa yhteistyössä Keskuskauppakamarin kanssa neljä artikkelia, jotka esittelevät kiertotalouden eri alueiden tuomia mahdollisuuksia.