Talousodotukset vahvistuneet, Suomi etujoukoissa

Maailmantaloudessa odotukset ovat vahvistuneet, osoittaa Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n ja saksalaisen Ifo-tutkimuslaitoksen julkaisema tuore maailmantalouden suhdanneselvitys.

Timo Vuori 20.5.2016 3
Populismi Euroopassa, Brexit ja Trumpin yllätyksellisyys voivat vielä tarjota shokkihoitoa maailmantaloudelle, varoittaa Timo Vuori.

Läntisissä teollisuusmaissa, kuten Suomessa, talousodotukset ovat vuosien taantuman jälkeen vahvistuneet kertoo tammikuussa 2017 toteutettu kysely, johon vastasi 1147 asiantuntijaa 118 maasta.

Populismi ja Trump voivat tarjota shokkihoitoa

“Poliittiset riskit ovat kasvussa, mikä luo epävarmuutta talouden suuntaan. Populismi Euroopassa, Brexit ja Trumpin yllätyksellisyys voivat vielä tarjota shokkihoitoa maailmantaloudelle”, selvitykseen perehtynyt Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori varoittaa.

Vuoren mukaan myönteistä ovat valonpilkahdukset Suomen taloudessa, mutta hän korostaa Suomen uusiutumistarvetta myös vastaisuudessa. “Vahvistuneet talousodotukset eivät vielä ole muuttuneet viennin kasvuksi”, muistuttaa Vuori.

Ifon mukaan Suomi kuuluu euroalueen pirteimpiin talouksiin Hollannin, Irlannin, Liettuan, Saksan ja Slovenian ohella. Viennin vahvistumisen uskotaan auttavan näitä euromaita. Britanniassa kasvuodotukset ovat vahvat, mutta Brexit luo epävarmuuutta. Sen sijaan Kreikan ohella Italian ja Portugalin talousnäkymät ovat kehnot.

Nousevat taloudet vetävät henkeä

Japanin myönteiset talousodotukset ovat poikkeus Aasian markkinoilla, joissa selvästi vedetään henkeä Kiinan johdolla. Kiinassa tiukemmalla rahapolitiikalla pyritään hillitsemään kulutuskysynnän kuplia. Intiassa valuuttauudistuksen epäonnistuminen on syönyt kysyntää.

Venäjän taloudessa uskotaan varovaisen myönteiseen kehitykseen. Maan 5,9 prosentin inflaatioennuste on alin koskaan Ifo-selvityksen aikana mitatuista. Vastaavasti IVY-maiden taloudessa uskotaan käänteeseen parempaan.

USA uskoo korkojen nousuun

Tammikuussa tehty Ifo-selvitys uskoo USA:n talouden kehittyvän myönteisesti. Samalla odotetaan dollarin vahvistuvan edelleen ja lyhyiden korkojen nousevan.

Ifo World Economic Survey 1/2017 tehtiin tammikuussa 2017 ja siihen osallistui 1147 talousasiantuntijaa 118 maasta. Selvitys julkaistaan maailmanlaajuisesti 13.2.2017 klo 12.00. Suomessa julkaisijoina toimivat Kansainvälinen kauppakamari ICC ja saksalainen Ifo-tutukimuslaitos yhteistyössä.

Lisätietoja:

Press release: Ifo World Economic Climate Continues to Brighten