Leikkiikö Trump kauppasodalla?

Presidentti Trumpin hallinnon kauppapoliittisista linjauksista julkisuuteen vuotaneet tuoreet tiedot ovat erittäin huolestuttavia Suomen kannalta, Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori arvioi. “USA uhkaa jatkossa laiminlyödä kansainvälisen kaupan WTO-pelisääntöjä, vaikka USA on ollut EU:n ohella suurimpia hyötyjiä WTO:n tehokkaasta kauppariitojen ratkaisusta.”

USA ja EU ovat tuoneet yli 80 prosenttia jutuista vuodesta 1995 toimineeseen WTO:n kauppariitojen ratkaisuun ja siten hyötyneet niistä eniten. Kiina, Intia ja muut nousevat taloudet on saatu tätä kautta noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä.

“Suomikin on saanut apua WTO:sta esimerkiksi Venäjän puutulliongelmiin. Jos USA ottaa irtioton WTO-säännöistä, johtaisi se protektionismiin, jopa kauppasotaan”, pelkää Vuori.

Vuori vertaa tilannetta siihen, että kerrostalossa kaikki asukkaat alkaisivat noudattaa omia sääntöjään, ja vahvemman tahto aina voittaisi. “Edessä olisi oikea kansainvälisen kaupan villi länsi.”

EU loistaa poissaolollaan

Trumpin hallinnon mukaan USA:n kauppapolitiikka perustuu jatkossa kahdenvälisiin suhteisiin ja kauppasopimuksiin. Tärkeimpänä mainitaan Meksikon ja Kanadan kanssa päivitettävä Nafta-sopimus sekä Tyynenmeren alueen TTP-sopimus. Linjauksista ei toistaiseksi löydy mainintaakaan EU:sta.

“EU:n ja USA:n TTIP-neuvottelut eivät näytä olevan Trumpin listalla. Onko EU:n jättävän Britannian kanssa tehtävä kauppasopimus Trumpin hallinnon ensi askel yhteistyössä Euroopan kanssa? Ja mitä johtopäätöksiä siitä voi tehdä EU-USA-suhteista?” kysyy Vuori.