Suomen ja Viron yhdistettävä voimansa digitalisaatiossa

“Viron ja Suomen on yhdessä ajettava digitalisaatiota EU:ssa. Olemme edelläkävijöitä digitalisaatiossa ja mahdollisuudet ovat äärimmäiset suuret”, toteaa Viron presidentti Kersti Kaljulaid.

Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Finland – Estonia Business Forum -seminaarissa Team Finland -talossa Helsingissä 7.3.2017.

Digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet yrityksille ja yhteiskunnalle olivat keskiössä Finland – Estonia Business Forum -seminaarissa Team Finland -talossa Helsingissä 7.3.2017.

Viro on digitalisaation edelläkävijä maailmanlaajuisesti ja esimerkki muille EU-maille. Viron presidentti Kersti Kaljulaid mainitsee mittavat kustannussäästöt konkreettisena esimerkkinä digitalisaation tuomasta hyödystä.

Viro voi esimerkiksi rahoittaa kaikki puolustusmenonsa digitalisaation tuomilla säästöillä. Summa vastaa vuositasolla noin 2 prosenttia BKT:stä.

PK-yritysten säästöt ovat Kaljulaidin mukaan suhteessa huomattavasti suuremmat kuin valtiolla. Säästöä syntyy kun yhteydenpito viranomaisiin on sujuvaa sähköisten työkalujen ansiosta.

“Hyödyn saaminen digitalisaatiosta ei liity siihen, onko yhtiö tai valtio rikas tai köyhä. Kaikilla on mahdollisuus säästää ja hyötyä digitaalisten työkalujen käyttöönotosta”, sanoo Kersti Kaljulaid.

Miltei kaikki viranomaisprosessit on mahdollista digitalisoida. Mutta koko järjestelmän pitää Kaljulaidin mukaan toimia digitaalisten mallien mukaisesti. Muuten käsittely ja nopeus jäävät paperiyhteiskunnan tasolle digitaalisista työkaluista huolimatta.

Kansalaiset ovat Kaljulaidin mukaan valmiita hyväksymään tietyn riskitason, jos he tietävät, että valtio tekee työtä kaikkien digitaalisten palveluiden turvallisuuden varmistamiseksi.

“Mistä tietää, että yhteiskunta on täysin digitaalinen? Sen tietää siitä, että kansalaiset eivät koskaan epäile, että jonkun asian voisi suorittaa sähköisesti”, toteaa Kaljulaid.

Tieto on Kaljulaidin mielestä suojattu parhaiten, kun se on digitaalisessa muodossa. Silloin on mahdollista valvoa, miten aineistoa käytetään.

“Meidän pitää yhdessä ajaa digitalisaation käyttöönottoa EU:ssa. Olemme edelläkävijöitä ja mahdollisuudet ovat äärimmäisen suuret”, sanoo Kaljulaid.