Markkinointi- tai HR-johtaja harvinaisuus pörssiyhtiön hallituksessa

Suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituskokoonpanot painottuvat vahvasti liiketoimintaosaamiseen, erityisesti toimitusjohtajakokemukseen. Sen sijaan HR- ja markkinointiammattilaiset ovat harvinaisuuksia hallituksissa. Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa kannustaa yhtiöitä pohtimaan tarkoin, millaista osaamista tarvitaan ensi keväänä hallituksiin valittavilta henkilöiltä.

Keskuskauppakamari kartoitti suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusjäsenten taustaa maaliskuussa 2017 julkaistussa Huipulla tuulee – Vaihtuvuus pörssiyhtiöiden johdossa -selvityksessä. Hallitusjäsenistä 69 prosentilla on tausta liiketoimintajohdossa – puolella nimenomaan toimitusjohtajan tehtävästä. Talousjohtajia ja rahoitusosaajia on jäsenistä kymmenesosa. Lakiasiainjohto, myyntijohto sekä maatalouden ja turkistuotannon osaajat jäävät kukin edustukseessaan 2 prosenttiin. Aivan hännillä yhdessä prosentissa ovat henkilöt, joiden tausta on henkilöstöjohdossa tai markkinoinnin ja viestinnän johdossa.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa kannustaa yhtiöitä peilaamaan hallituksen osaamista yhtiön tarpeisiin. Kun kevään 2018 hallituskandidaattien kartoitus alkaa tänä syksynä, tulee yhtiöiden pohtia tarkoin, tarvitaanko muutoksia ja millaisia.

“Teknologinen murros korostaa osaamisen johtamista ja lisää HR-toimintojen painoarvoa muuttuvassa kilpailutilanteessa. Kuitenkin HR-johdon tausta on vain seitsemällä hallituksen jäsenellä kaikissa yli 120 suomalaisessa pörssiyhtiössä”, Linnainmaa kertoo.

Myös markkinoinnin ammattilaiset ovat selkeästi aliedustettuina: yhteensä kuusi hallitusjäsentä kaikissa yhtiöissä.

“Viime aikoina on ollut paljon esillä se, että suomalaiset yritykset panostavat kilpailijamaita vähemmän markkinointiin. Jos tuotteet ovat kunnossa, mutta myynti takkuaa, on syytä miettiä, pitäisikö markkinointipanostusta ja -osaamista lisätä. Hallitusehdokkaita arvioitaessa kannattaa pohtia, onko hallituksella riittävästi markkinointinäkemystä”, Linnainmaa sanoo.