Satavuotias Suomi ansaitsee paremman budjetin

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä moittii valtiovarainministeriön budjettiehdotusta ja siihen liittyvää verokeskustelua näköalattomaksi. Satavuotias Suomi tarvitsee rohkeampia päätöksiä, kun tulevaisuutta rakennetaan seuraavalle sadalle vuodelle

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä peräänkuuluttaa hallitukselta rohkeutta tehdä päätöksiä, jotka takaavat edellytykset rakentaa Suomelle parempaa tulevaisuutta. Penttilä viittaa päätöksillä kuun vaihteessa käytäviin hallituksen talousarvioneuvotteluihin.

“Kauppakamarin satavuotisjuhlien viesti oli selvä kuin pläkki: Suomessa julkinen sektori on liian suuri, työmarkkinat eivät toimi ja työn verotus on liian kireää. Sekä Bengt Holmström että Björn Wahlroos olivat tästä yhtä mieltä”, Penttilä toteaa ja viittaa viime viikon paneelikeskusteluun kauppakamarien juhlaseminaarissa.

Penttilä vaatii hallitukselta budjettiriihessä lisäleikkauksia ja verotuksen keventämistä Suomen talouden rakenteiden korjaamiseksi. Penttilän mukaan hallitus on sortumassa helppoihin ratkaisuihin sen sijaan, että se tekisi tulevaisuuteen suuntaavia päätöksiä. Hän mainitsee solidaarisuusveron konkreettisena esimerkkinä.

”Solidaarisuusvero on hyvä osoitus järjettömästä verotoimenpiteestä. Se lisää verotuksen progressiota ja vähentää kannustavuutta, sen verotuotto on vähäinen ja siitä aiheutuvat haitat taloudelle todennäköisesti paljon tuottoja suuremmat. Solidaarisuusveroa halutaan kuitenkin ylläpitää, koska hyvätuloisten veronkiristykset on helpompi myydä äänestäjille kuin kasvua tukevat toimenpiteet”, Penttilä sanoo. Hänen mukaansa progressio on Suomen verojärjestelmän suurin rakenteellinen ongelma, sillä ankara progressio toimii työn haittaverona ja talouskasvun esteenä.

Solidaarisuusverolla tarkoitetaan kahteen ylimpään tuloluokkaan kohdistuvia veronkiristyksiä. Hallitus on sopinut, että ylimpien veroluokkien yhdistäminen on voimassa tämän vuoden loppuun asti, mutta osa hallituspuolueiden edustajista on esittänyt, että veronkiristyksiä jatketaan.

Penttilä muistuttaa, että satavuotias Suomi on rakennettu työnteon, osaamisen ja yrittämisen varaan. Näitä tukevia uudistuksia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.