Rohkeasti katse uusiin vientimaihin – verkostoista vauhtia

Suomen viennistä noin 60 prosenttia menee perinteisille, läntisen Euroopan markkinoille. “Vientimarkkinoita on laajennettava ja katse suunnattava rohkeasti myös uusille alueille”, toteaa Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.

Talousennusteiden mukaan keskisen Itä-Euroopan, Aasian ja Etelä-Amerikan kasvu tulee väistämättä olemaan pitkällä aikavälillä nopeampaa kuin läntisten teollisuusmaiden. Pelkästään Suomen vienti Etelä-Koreaan kasvoi 40 prosenttia, kun EU:n ja Etelä-Korean välinen kauppasopimus astui voimaan muutama vuosi sitten.

“Megainvestoinneille ei Aasiassa näy loppua. Kiinassa ja Intiassa asuu jo nyt kolmannes maapallon väestöstä. Kaupunkien, tuotannon ja infrastruktuurin uudistaminen luo kysyntää myös suomalaiselle osaamiselle”, Vuori muistuttaa.

Kiinan infrainvestoinnit kasvoivat 20-kertaisesti 2000-luvulla eivätkä ole vielä loppumassa. Vuoren mukaan ei ole sattumaa, että hissiyhtiö Kone pärjää Kiinassa, ja muullekin suomalaisosaamiselle löytyy kysyntää.

Verkostoista vauhtia vientiin

Viime vuosina Keskuskauppakamari on yhdessä alueellisten kauppakamareiden kanssa tiivistänyt Finncham-verkoston avulla yhteistyötä maailmalla yli 60 maassa toimivien suomalaisten kauppakamarien kanssa.

“Uskomme, että kansainvälinen kauppakamariverkosto voisi nykyistä paremmin auttaa suomalaisyrityksiä niiden vientiponnisteluissa. Toivomme, että Business Finland -uudistuksen kautta maakunnissa ja maailmalla toimivat kauppakamarit voisivat nykyistä tehokkaammin olla mukana Suomen viennin edistämisessä sekä investointien ja matkailijoiden houkuttelussa”, Vuori sanoo.

Esimerkiksi Kiinassa on jo Vuoren mukaan saatu hyviä kokemuksia paikallisten Finncham-toimijoiden sekä suurlähettilään ja muiden Team Finland -toimijoiden yhteistyöstä. Verrokkimaat kuten Ruotsi ovat kuitenkin vielä askeleen edellä.

Tuoretta maatietoa tarjolla

Keskuskauppakamari ja sen yhteydessä toimivat 15 maakohtaista kauppayhdistystä tarjoavat yhteistyössä ulkoministeriön kanssa yrityksille monipuolisen tietopaketin eri maiden poliittisesta ja taloudellisesta kehityksestä. Tilaisuuksissa maassamme toimivat suurlähettiläät puhuvat yritysten edustajille.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, ja ne pidetään Helsingissä yhteistyössä ulkoministeriön kanssa.

18.8. Maailman markkinat – kasvua liiketoimintaan – fokus Kaakkois-Aasia ja Australia
24.8. Korea
24.8. Arabimaat