Keskuskauppakamari avasi ovia Kosovon markkinoille

Kroatian, Serbian ja Slovenian jalan jäljissä pienemmät Balkanin maat kuten Kosovo, Makedonia ja Bosnia-Hertsegovina ovat avaamassa markkinoitaan entistä aktiivisemmin. Mahdollinen EU-jäsenyys kirittää maita uudistumaan nopeasti. Kasvavan turismin ohella taloudellinen yhteistyö eurooppalaisten yritysten kanssa kiinnostaa.

Suomalaisillakin yrityksillä on orastavaa kiinnostusta näitä markkinoita kohtaan, joten Keskuskauppakamari solmi 12.2.2018 yhteistyösopimuksen Kosovon kauppakamarin kanssa kauppasuhteiden vahvistamiseksi.

Helsingissä allekirjoitustilaisuudessa vieraillut Kosovon kauppakamarin puheenjohtaja Saft Gёrxhaliu korosti maiden välisiä hyviä poliittisia suhteita sekä Suomessa asuvien kosovolaisten keskeistä merkitystä myös tulevien taloussuhteiden vahvistamisessa. Hänen mukaansa on luontevaa, että yhteistyötä kehitetään maiden kauppakamarien voimin.

Yhteistyösopimuksen kätilönä toimi Kosovon Suomen kunniakonsuli, varatuomari Jouni Lehtimäki, joka on aikanaan toiminut maassa rauhanturva- ja jälleenrakennustehtävissä.

Puheenjohtaja Gёrxhaliun mukaan Kosovossa on alkamassa uusi aikakausi tehdä yhteistyötä. Kosovon keskeisiä haasteita on vahvistaa EU-suhteita ja taloutta sekä koulutusjärjestelmäänsä. Hänen mukaansa korruptio ja heikko hallinto on alueen maiden keskeisiä ongelmia, mutta edistymistä on tapahtumassa.

Taloudessa edetään maltillisesti. Yksityinen sektori kasvaa. Ulkomailla toimivat diasporat ja maahan palanneet kosovolaiset auttavat kehittämään yhteiskuntaa ja yritystoimintaa. Kosovolaiset ovat keskimäärin hyvin koulutettuja ja moni heistä puhuu englantia. Myös koulutussektori on jo läpikäynyt laajan uudistusohjelman.

Yhteistyömahdollisuuksia suomalaisille yrityksille

Puheenjohtaja Gёrxhaliun mukaan suomalaiset ja kosovolaiset yritykset voisivat tehdä yhteistyötä esimerkiksi metalli- ja puunjalos­tusteolli­suudessa, ict-sektorilla, kaivostoiminnassa ja rakentamisessa. Kosovossa voidaan tehdä myös alihankintatöitä suomalaisille yrityksille. Useat eurooppalaiset yritykset ovat jo ulkoistaneet toimintojaan Kosovoon.

Kosovossa kauppakamari on maan talouselämän johtava organisaatio. Jäsenyys kauppakamarissa on vapaaehtoista, mikä vaatii toiminnan jatkuvaa kehittämistä ja uudistamista. Kosovossa toimii tällä hetkellä kuusi alueellista kauppakamaria ja 42 toimialaliittoa. Jäseniä on yhteensä 16500.

Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuoren mukaan pienten maiden ja niiden kauppakamarien on syytä tehdä käytännönläheistä yhteistyötä kauppasuhteiden vahvistamiseksi. Suomessa ei ole vielä kovinkaan vahvaa käsitystä Kosovon tain muun Balkanin alueen talouksista. Jo perusmarkkinatiedoissa on puutteita, ja näissä asioissa kauppakamarit voivat toimia apuna ja tietolähteenä, muistuttaa Vuori.